Медия без
политическа реклама

София Лорен на 88: последната велика дива на киното

Голямата актриса никога не е доволна от постигнатото и винаги мисли за следващия филм

20 Септ. 2022
София Лорен
ЕРА/БГНЕС
София Лорен

Прекрасна, усмихната, с живот като в роман: днес, 20 септември, голямата актриса София Лорен навършва 88 години и италианската държавна телевизия Rai 1 й отдава почит с новия документален филм на Марко Спаньоли „София!“, който разказва за множеството лица на Лорен – дивата, съпругата, майката…

Звезда не се става случайно: София Костанца Бриджида Вилани Шиколоне е жена със стоманен характер, която от бедния неаполитански квартал „Поцуоли“ завладява света с рядка красота и талант.

Филмът е конструиран с безценен материал от репертоара на актрисата, която се изповядва пред камерата: за трудното начало, за благодарността към майка й Ромилда („Без нея нямаше да стана София Лорен“), за любовта към единствения й съпруг – продуцента Карло Понти, флирта с Кари Грант, съучастието с Марчело Мастрояни, с когото стават най-популярната и обичана екранна двойка („Брак по италиански“, „Вчера, днес и утре“, „Слънчогледи“, „Един особен ден“ и др.), за признателността и обичта към режисьора Виторио де Сика – нейния ментор, под чието ръководство печели „Оскар“ за най-добра актриса с превъплъщението си във филма „Чочарка“ (1962).

Когато от Америка пристига новината за академичната награда, журналистът от Rai 1 Лело Берсани открива София у дома й и я интервюира. Тя си е останала в Рим. „Не отидох в Лос Анджелис, защото бях сигурна, че няма да спечеля“, обяснява му тя. През 1991 г. италианската актриса е удостоена и с „Оскар“ за цялостна кариера.

Документалният филм „София!“ е носител на „Сребърна лента“ – отличието на италианските киножурналисти, и прекосява Италия от Втората световна война до днес. Кариерата на Лорен, която актрисата гради с решителност и строгост, е дълга глава от италианската история. Със същата упоритост тя се бори да стане майка и винаги е казвала, че синовете й – режисьорът Едоардо, който неотдавна я върна на снимачната площадка с филма „Животът пред теб“ по романа на Ромен Гари, и диригентът Карло са най-красивата й победа.

Пътят на София Лорен към света на блясъка и славата е изграден с труд, стъпка по стъпка. Неаполитанските й корени, отсъстващият от живота й баща, пристигането й като дебютантка в Рим – всичко има своето значение. Актрисата признава, че сякаш никога не е била дете – може би единственото нещо, за което съжалява, но въпреки това не би променила нито запетайка в живота си.

Филмът проследява еволюцията на тази силна жена, способна да се наложи както в италианската Чинечита, така и в Холивуд. Иронична в живота и изключителна в драматичните роли, водена от желязната дисциплина, която я кара да учи езици, да не забравя хората от бедните квартали на Неапол, но да умее да общува на равна нога и с елита – с холивудски звезди и държавни глави.

София Лорен е режисирана от световни филмови титани като Уолт Дисни, Чарли Чаплин, Робърт Олтман, който в „Прет-а-порте“ я кара да повтори с Мастрояни 30 години по-късно митичния стриптийз от „Вчера, днес и утре“. Обичана е много и от майсторите на италианското кино: Де Сика, Дино Ризи, Еторе Скола, Марио Моничели, Лина Вертмюлер… Партнирала си е със звезди от ранга на Марлон Брандо, Чарлтън Хестън, Питър Селърс… „София!“ отбелязва и факта, че Лорен е била пример за много актриси от следващите поколения: Франческа Делера, Клаудия Джерини, Лина Састри, съвсем младата Лудовика Насти (Лила в „Гениалната приятелка“) и много още неведнъж са декларирали, че са имали именно нея като модел за подражание.

Режисьорът на филма Марко Спаньоли обобщава: „София Лорен е емблемата на една страна, на една епоха, последната велика дива на италианското и международното кино. Много пъти е чувала да й казват, че е една от най-красивите жени на света, но тя е и жена с рядка интелигентност: никога не е доволна от постигнатото и винаги мисли за следващия филм".

Още по темата