Медия без
политическа реклама

Филм на Касия Смутняк заклеймява най-скъпата стена в Европа

В документалния си дебют актрисата разказва за издигането на конструкция срещу нелегалната миграция

31 Юли 2023
Касия Смутняк по време на работата по филма.
FlipBoard
Касия Смутняк по време на работата по филма.

Полско-италианската актриса Касия Смутняк, позната от филми като „Перфектни непознати“ на Паоло Дженовезе, „Затегнете коланите“ на Ферзан Йозпетек, „Чудният Бокачо“ на братя Тавиани, „Те“ на Паоло Сорентино, сериала „Воларе – историята на Доменико Модуньо“ и др., ще представи първия си документален филм като режисьор на Международния кинофестивал в Торонто (7-17 септември).

„Мур“ („Стената“) разказва за трудната ситуация на полско-беларуската граница и изграждането от страна на Варшава на най-скъпата стена в Европа, която да попречи на влизането на нелегални мигранти, споделя Смутняк, но за нея в крайна сметка работата по лентата се оказва интимно и неочаквано пътуване. Режисьорският дебют на Касия ще има световна премиера в официалната селекция на най-важния кинофестивал в Северна Америка (в секцията Tiff Docs).

Действието се развива през март 2022 г. Няколко дни по-рано руските войски нахлуват в Украйна и цяла Европа се мобилизира да даде убежище на бягащите от войната. Страната, която особено се откроява с навременни действия и щедрост, е родината на Смутняк – Полша, която току-що е започнала строежа на най-скъпата стена на стария континент, за да възпрепятства влизането на други бежанци. Ивица земя, която минава по протежение на цялата беларуска граница, наречена червена зона, не позволява на когото и да било да се доближи и да види конструкцията на стената – главния герой в историята, разказана в този филм. Тя е стоманена, с дължина 186 км.

„Мур“ на Касия Смутняк е едновременно интимен дневник и изобличение. Рискованото пътуване в червената зона, където достъпът на медии е забранен, започва пред една стена и завършва пред една друга стена. Благодарение на помощта на местни активисти и с много леко техническо оборудване, режисьорката достига границата и заснема това, което властите не желаят да бъде показвано.

Първата стена, за която стана дума, възпрепятства мигрантите, идващи от далечни земи и прекосяващи най-древната гора в Европа – непроницаема граница, представляваща огромно море от дървета. Тя се нарича Беловежката гора и също като морето е нова, непозната стихия за хилядите хора, опитващи се да преминат оттам. Втората стена е пред прозореца на къщата на бабата и дядото на Касия в Лодз – това е стената на еврейското гробище на гетото Лицманщат. Опитвайки се да се помири със собственото си минало, Смутняк се връща в къщата от своето детство с ясното съзнание и силното послание: гостоприемството не бива да прави разлики, всеки, който е в опасност, трябва да бъде спасен. Континент, който се определя като демократичен, не издига стени.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата