Quantcast

Медия без
политическа реклама

Екранният Хари Потър продуцира филм за парализирания си дубльор

Даниъл Радклиф остава близък приятел с каскадьора Дейвид Холмс

26 Окт. 2023
Sky
Актьорът Даниъл Радклиф остава дълбоко свързан с бившия си дубльор Дейвид Холмс.

Британският актьор Даниъл Радклиф продуцира документален филм за своя бивш дубльор, останал частично парализиран след нещастен случай по време на снимките за фентъзи сагата „Хари Потър“, съобщи Deadline.

Радклиф, който е в ролята на най-прочутото момче магьосник от книгите на Джоан Роулинг, е световноизвестен, малцина обаче знаят за неговия дубльор, с когото са израснали заедно от първия филм на поредицата до момента, когато трагичен инцидент преобръща живота му – младият гимнастик Дейвид Холмс. При взрив на снимачната площадка, който е трябвало да бъде част от планирана каскада, той получава тежка травма. Сега неговата история ще бъде разказана в документалната лента David Holmes: The Boy Who Lived („Дейвид Холмс: Момчето, което оживя“), продуцирана от HBO и самия Радклиф и ще бъде излъчена по американския телевизионен канал на 15 ноември.

По време на снимките за предпоследния от 8-те филма от франчайза – „Хари Потър и даровете на смъртта – част 1“, през януари 2009-а, Холмс става жертва на инцидент, който го оставя парализиран от гръдния кош надолу и го закрепостява към инвалидния стол. Оттогава битието му се променя. „Да бъда каскадьор беше призванието на моя живот, а да дублирам Хари беше най-хубавата работа на света“, споделя Дейвид в своя профил в Инстаграм, представяйки филма.

Чрез лични кадри от последното десетилетие, материали от задкулисието на каскадьорската работа, сцени от сегашното му ежедневие и интервюта със самия Дейвид Холмс, с Даниъл Радклиф, с колеги от екипа, със семейството и приятелите на Дейвид, документалната продукция ще разкаже, по собствените му думи, „не само историята на моите успехи пред камерата, но и предизвикателствата, които всеки ден срещам и генералното ми отношение към живота“.

Радклиф остава свързан с дълбоко приятелство със своя бивш дубльор и го определя като „най-големия извор на сила и вдъхновение“. Неговата подкрепа е решаваща, за да може Дейвид да преодолее най-трудните си мигове. Той вече не се снима, но продължава редовно да общува със звездата от „Хари Потър“. „В турбулентния свят, в който сега живеем, бих искал да цитирам Хари: силни сме, когато сме обединени, слаби сме, когато сме разделени. Аз съм в състояние да живея единствено благодарение на любовта и подкрепата, които имам късмета да получавам. Благодарение на тях мога да споделя своя път с всички вас“, заявява Холмс.

Филмът, според описанието на продуцентите, ще разсъждава и върху универсални теми като справянето с трудностите, израстването, създаването на собствена идентичност в един несигурен свят и за онези отношения, които ни свързват и въздигат. Режисьор е Дан Хартли.

 

Още по темата