Медия без
политическа реклама

Джоан Роулинг още е сърдита на звездите от „Хари Потър“

Писателката ги обвинява, че насърчават смяната на пола при непълнолетни

12 Апр. 2024
Джоан Роулинг не смята да прощава на Радклиф и Уотсън, дори те да й се извинят.
ЕРА/БГНЕС
Джоан Роулинг не смята да прощава на Радклиф и Уотсън, дори те да й се извинят.

Писателката Джоан К. Роулинг възобнови спора по въпроса за транссексуалната идентичност и права с актьорите Даниел Радклиф и Ема Уотсън, които станаха звезди с филмите по нейните книги за момчето магьосник Хари Потър. По-рано те разкритикуваха възгледите й относно транссексуалността. Авторката сега нападна "знаменитостите", които според нея са използвали своите платформи, за да подкрепят смяната на пола при непълнолетни, съобщи Би Би Си.

Изявлението на писателката идва след огласяването на доклад на д-р Хилари Кас, според който липсват достатъчно проучвания и доказателства за безвредността на употребата на хормони и други средства, използвани при смяна на пола при деца. 

Роулинг приветства загрижеността относно предоставянето на услуги за промяна на половата идентичност за лица под 18 години. Последовател на социалните й медии по този повод писа: „Само чакам Дан и Ема да ти поднесат публично извинение... сигурен съм, че ще им простиш...“, на което авторката на „Хари Потър“ отговори: „Боя се, че изобщо не е сигурно“.

„Знаменитостите, които се присъединиха към движение, целящо да подкопае трудно спечелените женски права и които използваха своите платформи, за да подкрепят смяната на пола при непълнолетни, могат да спестят извиненията си за травмираните млади хора и уязвимите жени, разчитащи на пространствата, запазени само за техния пол“, написа Роулинг. Тя беше обвинявана напоследък и за това, че беше заявила, че транс жените не трябва да бъдат допускани в пространствата, отделени само за жени. Писателката също така наскоро предизвика полицията в Шотландия, където живее, да я арестуват съгласно нов закон за престъпления от омраза, след като описа няколко транс жени като мъже. Шотландската полиция обаче реши да не предприема никакви действия.

Джоан Роулинг отрече да питае трансфобия, като заяви, че уважава „правото на всяка транс личност да живее по начин, който й се струва автентичен и удобен“ и че иска транс хората да бъдат свободни от дискриминация и малтретиране.

Даниел Радклиф, който изигра главната роля във филмите за Хари Потър, през 2020 г. отговори на оригиналните публикации на Роулинг по темата по следния начин: „Ясно е, че трябва да направим повече, за да подкрепим транссексуалните и небинарните хора, а не да обезсилваме тяхната самоличност“. Той добави, че се надява коментарите на авторката да не "опетнят" филмовата поредица в очите на феновете.

Ема Уотсън, която изигра Хърмаяни във фентъзи сагата, тогава посочи: „Транс хората са тези, които казват, че са, и те заслужават да живеят живота си без да бъдат непрекъснато разпитвани, или да им се казва, че не са тези, за които се представят“.

Актьорът Рупърт Гринт – героят Рон Уизли от филмите, пък каза: „Аз твърдо заставам зад транс общността... Транс жените са жени. Транс мъжете са мъже. Всички трябва да имаме право да живеем с любов и без осъждане".

Ралф Файнс, който изигра злодея Лорд Волдемор, обаче защити авторката, като нарече тормоза, на който тя е подложена, „отвратителен“ и „ужасяващ“.

Бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън също е сред защитниците на Джоан Роулинг, наричайки я "модерна светица" на конференция на консерваторите в Канада през тази седмица, напомни ДПА. Според него повечето хора са съгласни с възгледите на авторката на "Хари Потър". Роулинг може би е човекът, насърчил най-много младите хора по целия свят да четат, коментира Борис Джонсън. Според него писателката е била демонизирана. "И между другото, това, което тя казва за трансджендър хората, си мисли тайно 95 процента от населението", каза още той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?