Медия без
политическа реклама

София Лорен открива лято № 100 на Оперния фестивал "Арена ди Верона"

Юбилеят предлага звезден афиш - включително реабилитираната Анна Нетребко

12 Юни 2023
88-годишната София Лорен ще бъде главно действащо лице в тържественото откриване на фестивала.
ЕРА/БГНЕС
88-годишната София Лорен ще бъде главно действащо лице в тържественото откриване на фестивала.

Легендата на италианското и световното кино София Лорен ще бъде патрон на гала-вечерта за отбелязване на 100-годишнината на Оперния фестивал на Арена ди Верона на 16 юни, съобщи La Repubblica. Гост на тържественото събитие под наслов "Сто години в една нощ" ще бъде и президентът на Италия Серджо Матарела.

Организаторите са подготвили много силна програма за юбилейния сезон на проявата, която ще се състои на най-прочутия амфитеатър в света от 16 юни до 9 септември: 50 фестивални вечери с 8 оперни заглавия и 5 специални събития.

Обявяването на символичната домакиня на откриващата вечер – актрисата носителка на "Оскар", бе направено по време на представянето на предстоящото издание на фестивала от заместник-министъра на културата на страната Джанмарко Маци: "Изчакахме потвърждението и сега можем да кажем: ще имаме изключителна "орисница", икона, която повече от всеки друг придава тежест на Италия пред света. Тя ще бъде с нас във вечерта на 16 юни. Ние я поканихме и тя току-що потвърди присъствието си", заяви Маци.

София Лорен е на 88 години и има малко публични изяви. През 2020 г., след шестгодишна пауза, тя се снима в последния си филм "Животът пред теб" по романа на Ромен Гари, режисиран от сина й Едоардо Понти.

Големите новини от афиша на фестивала на Арена ди Верона са, че освен нова постановка на "Аида" (14 представления, първото от които е на 16 юли), появяваща се след повече от двадесет години, ще има и втора оперна премиера в програмата. Многократно награждаваният актьор и режисьор Антонио Албанезе представя в 4 вечери от 1 юли своя версия на "Риголето" от Верди на сцената. Спектакълът бележи режисьорския дебют на Албанезе в знаменития амфитеатър. В своята интерпретация той преосмисля творбата, отдавайки почит на великото италианско кино на неореализма от 50-те години.

След това публиката във Верона ще може да съпреживее отново шест продукции, белязали историята на фестивала: "Севилският бръснар" на Росини (4 представления от 24 юни) и "Тоска" от Пучини (4 представления от 29 юли), режисирани от добре познатия и у нас от проектите му на сцената на Софийската опера Уго де Ана; колосалният "Набуко" от Верди (4 вечери от 15 юли), поставен от Джанфранко де Бозио; "Кармен" от Бизе (5 вечери от 23 юни), "Мадам Бътерфлай" от Пучини (от 12 август) и "Травиата" от Верди (6 дати от 8 юли) – и трите в легендарните постановки на покойния Франко Дзефирели. С последната продукция, която ще закрие стотното издание на фестивала на 9 септември, оперната дива Анна Нетребко ще се сбогува с ролята на Виолета в "Травиата". В първото и последното представление на операта на Арената ще участват и премиер-солистите на балета Николета Мани и Тимофей Андрияшенко, които неочаквано размениха брачни клетви точно на сцената във Верона през 2022 г.

Програмата на юбилейното събитие ще бъде обогатена от 4 гала-вечери и един изключителен симфоничен концерт. Към вече традиционния проект "Роберто Боле и приятели" на най-изтъкнатия италиански балетист в момента (19 юли) се прибавят 3 спектакъла, изградени около личността на трима големи изпълнители: Хуан Диего Флорес, който дебютира на Арената (23 юли), Йонас Кауфман, който ще ознаменува голямото си завръщане тук (20 август), и Пласидо Доминго (25 август). Очаквани гости, които за първи път ще се качат на сцената на Арена ди Верона, са хорът и оркестърът на театър Ла Скала от Милано с диригент Рикардо Шайи (31 август).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата