Медия без
политическа реклама

Берлинската опера поднови договора на Анна Нетребко

Новото ръководство се надява да няма обществени протести срещу изявите на руското сопрано

14 Май 2024
Анна Нетребко в "Дон Карлос" на Ла Скала в Милано през 2023 г., след като италианските и френските оперни театри я реабилитираха.
ЕРА/БГНЕС
Анна Нетребко в "Дон Карлос" на Ла Скала в Милано през 2023 г., след като италианските и френските оперни театри я реабилитираха.

Новото ръководство на Берлинската държавна опера поднови договора с руската оперна певица Анна Нетребко, смятана от управите на доста оперни театри по света за поддръжник на агресивната политика на руския президент Владимир Путин. Това стана ясно по време на представянето на програмата за следващия оперен сезон от новия генерален музикален директор на операта Кристиан Тилеман и новия художествен ръководител Елизабет Соботка, съобщава сайтът gordonua.co. 

Германското издание Berliner Zeitung в броя от 13 май, отразявайки обявяването на новия сезон, писа, че новото ръководство на Берлинската опера е успяло да представи „амбициозна програма за относително кратко време“. Редакцията определя възобновяването на работата с Нетребко като „звездна поява“. Премиерата на операта "Набуко" от Джузепе Верди с нейно участие в ролята на Абигайл е насрочена за началото на октомври. Още един спектакъл е обявен за май 2025 г. - Вердиевият "Трубадур". Самата певица отбелязва предстоящото завръщане в своя профил в Инстаграм. Соботка в коментар, публикуван на страницата на Amal Berlin Ukraine във Фейсбук, заявява, че не смята протестите срещу изявите на Нетребко за основателни.

„Надявам се да няма протести, защото наистина не смятам, че това е оправдано. Тя направи глупост, но после се дистанцира и наистина вече няма нищо общо с Русия“, посочва артистичният директор на Берлинската опера.

Нетребко беше включена в базата данни на сайта „Миротворец“ за „подпомагане на терористите и руските окупатори, както и за антиукраинска пропаганда“.

На 3 март 2022 г. именитото сопрано бе уволнено от Метрополитън опера в Ню Йорк, защото „не се е отказала от своята публична подкрепа за Путин, докато той води война с Украйна“. На 30 март звездата заяви, че осъжда нападението от страна на Руската федерация над Украйна. „Категорично осъждам войната в Украйна и моите мисли са с жертвите на тази война и техните семейства. Моята позиция е ясна. Не съм член на никоя политическа партия и съюзник на който и да било руски лидер. Признавам и съжалявам, че моите минали действия или изявления биха могли да бъдат изтълкувани погрешно“, написа тогава тя.

Впоследствие пък Новосибирският държавен академичен театър за опера и балет обяви, че отменя предварително планираните концерти на Нетребко. „Тя направи изявления, които осъждат действията на нашата държава. Животът в Европа и възможността да се изявява на европейски сцени за нея се оказаха по-важни от съдбата на родината“, обясниха от управата на операта причината за анулирането на концертите й.

В края на май 2022-ра стана известно, че оперни театри в Италия и Франция са възобновили сътрудничеството си с Анна Нетребко. През март 2023 г. обаче Тайванският национален симфоничен оркестър отмени ангажименти на певицата и съпруга й – руския тенор от азерски произход Юсиф Ейвазов, заради обществени протести.

През септември по време на изпълнение на Нетребко в Берлинската държавна опера проукраински активисти проведоха протестна акция, уличавайки оперната дива в подкрепа към Путин. Протестиращите излязоха пред сградата на театъра с плакати с надписи „Внимание! Руската култура спонсорира войната”, „Културата не е извън политиката”, „Тези, които подкрепят Путин и терористите, не са добре дошли на сцените в Берлин”, „Няма сцена за кучката на Путин” и други подобни.

През януари 2024 г. украинските активисти Екатерина Плаксий и Дмитрий Пивоваров разказаха, че германският диригент Михаел Гютлер съди функционери на движението No Netrebko, което се бори за повсеместна отмяна на изявите на певицата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата