Медия без
политическа реклама

Прага отмени концерт на руското сопрано Анна Нетребко

Изявата е била отменена по „взаимно съгласие“ и оперната дива няма да иска обезщетение

19 Авг. 2023
Анна Нетребко
ЕРА/БГНЕС
Анна Нетребко

Планиран за октомври концерт на оперната прима Анна Нетребко в Прага беше отменен поради политически натиск в условията на продължаващата война на Русия в Украйна, съобщили са чешки официални лица, цитирани от АП. Според тях изпълнението е било анулирано поради „негативното отношение на определени политически кръгове в Прага“ и атмосферата на напрежение около евентуалното участие на руската оперна певица, която има и австрийски паспорт. Новината идва дни след като правителството в Прага заяви, че всичките му коалиционни партии „недвусмислено“ се противопоставят на концерта, тъй като провеждането му в такъв момент би показало липса на чувствителност. Звездното сопрано е в санкционния списък на Украйна.

Управляващата Градския съвет на Прага коалиция се състои от същите политически партии, които съставят чешкото правителство. От началото на руската агресия страната твърдо поддържа каузата на Украйна. Чехия е член на ЕС и НАТО и Прага помага на Киев с оръжейни и хуманитарни доставки. 

Общинският дом в Прага, където трябваше да се състои спектакълът на Нетребко на 16 октомври, и агенцията организатор Nachtigall Artists Management са се споразумели за отмяната на събитието. Сопраното няма да иска обезщетение. Алена Кунертова от Nachtigall е потвърдила пред сайта Prague Morning, че концертът е бил отменен по взаимно съгласие и Нетребко няма да търси финансови компенсации от несъстоялите се домакини.

„Никой от участниците не е съгласен с анулирането на концерта, но поради обстоятелства, които постепенно превърнаха един чисто артистичен проект в политически и социален спор, бордът на директорите и Nachtigall Artists Management се съгласиха да го отменят“, казаха организаторите в изявление. Те признаха, че съжаляват за отмяната, но смятат подобно решение за необходимо.

Преди дни стана ясно, че Анна Нетребко съди за 360 000 долара Метрополитън опера в Ню Йорк заради решението й да прекъсне работата си с нея и да отмени планирани нейни участия. Певицата порица войната в Украйна, но не разкритикува поименно руския президент Владимир Путин, до когото е смятана за близка, затова бе обявена за персона нон грата от „Мет“. Сезон 2023-24 г. обаче все пак включва ангажименти на Нетребко с Берлинската Щатсопер, Виенската държавна опера, Ла Скала в Милано, Парижката опера, както и в Гуанчжоу, Китай.

Властите в Прага ще решават дали да отменят концерт на руско-австрийската оперна звезда Анна Нетребко, обявен за октомври, съобщи Би Би Си.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата