Медия без
политическа реклама

Анна Нетребко идва за първи концерт в България

Тя ще пее през март догодина в "Арена София" заедно със съпруга си Юсиф Ейвазов

20 Юни 2024
Анна Нетребко
ЕРА/БГНЕС
Анна Нетребко

Анна Нетребко идва за първи път в България. Събитието е на 20 март 2025 година в зала "Арена София" (бивша "Арена Армеец"). Оперната гала ще е под диригенството на маестро Найден Тодоров със Софийската филхармония, съобщават организаторите от "Жокер медиа". Заедно със световноизвестното сопрано на сцената ще видим и нейния съпруг Юсиф Ейвазов – драматичен тенор с процъфтяваща международна кариера. 

Анна Нетребко, една от най-големите звезди на оперната сцена, преживя кариерен шок след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Певицата беше включена в базата данни на сайта "Миротворец" за "подпомагане на терористите и руските окупатори, както и за антиукраинска пропаганда". На 1 март Баварската опера прекратява договора си с именитото сопрано, а на 3 март тя е уволнена и от ангажиментите си в "Метрополитън опера" в Ню Йорк, защото "не се е отказала от своята публична подкрепа за Путин, докато той води война с Украйна".

На 30 март звездата заяви, че осъжда нападението: "Категорично осъждам войната в Украйна и моите мисли са с жертвите на тази война и техните семейства. Моята позиция е ясна. Не съм член на никоя политическа партия и съюзник на който и да било руски лидер. Признавам и съжалявам, че моите минали действия или изявления биха могли да бъдат изтълкувани погрешно", написа тогава тя.

В края на май 2022-ра стана известно, че оперни театри в Италия и Франция са възобновили сътрудничеството си с Анна Нетребко. Преди месец (сред протести на граждани) Берлинската опера също поднови договора си с руската оперна звезда, която има и австрийски паспорт. "Метрополитън" обаче държи на позицията си и не е допуснала Нетребко до своята сцена след началото на войната. През м.г. певицата заведе дело срещу нюйоркския оперен театър и неговия мениджър Питър Гелб. Миналата година бе отменено и планирано участие на Нетребко в Прага. В момента родената в Краснодар певица е нежелана и в родината си, където през 2012 г. подкрепи президентската кандидатура на Путин.

52-годишната Анна Нетребко започва своята кариера през 1994 г., за да достигне най-престижните оперни сцени. В репертоара й са включени опери на Моцарт,  Верди, Белини,  Доницети, Масне,  Гуно, Пучини, Чайковски, Чилеа. Най-очакваните й участия това лято са в осем спектакъла на "Ла скала" с Турандот от Пучини, които започват от 25 юни, и три спектакъла през август в "Арена ди Верона" с Тоска, отново на Пучини. 

Нетребко има три номинации за наградата "Грами" германската награда "Бамби", "Певица на годината" на класическите музикални награди Brit, музикалната награда "Полар" за 2020 г., която често е наричана "Нобелова премия в областта на музиката". През 2007 година от вестник Times Нетребко е обявена за една от 100-те най-влиятелни личности в света. 

Билетите за концерта на 20 март 2025 г. вече са в продажба на цени между 100 и 300 лева.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Анна Нетребко

Още по темата