Медия без
политическа реклама

Картина на Франко Дзефирели блести в изложба, вдъхновена от операта

„Музикална живопис“ представя във Варна художници от Италия

10 Юни 2024
Ювелирното произведение на Франко Дзефирели, включено в изложбата.
Ювелирното произведение на Франко Дзефирели, включено в изложбата.

Изложба „Операта – музикална живопис“ през погледа на художници от Италия ще отвори врати на 12 юни от 17.00 ч. на сцена „Ротонда“ в Театрално-музикалния продуцентски център във Варна. Тя ще бъде открита от консулския кореспондент на Италия в морската столица Антонио Таркуинио.

Експозицията, посветена на обявяването на италианското оперно изкуство за световно нематериално културно наследство на ЮНЕСКО в края на миналата година, е част от дългосрочен културен проект между Италия и България, подкрепен от най-висшите държавни институции на двете страни. В концепцията е заложена идеята за търсене на „открити и неоткрити пресечни точки между изкуствата във фокуса на оперния спектакъл“, по думите на д-р Димитър Стойнов, културен консултант в италианското консулско представителство във Варна. В поредицата от мултижанрови събития, с различни партньори в различни артистични територии, след актуалната изложба на сцена „Ротонда“ ще се впишат още прояви от българо-италианската културна програма в „Двореца“ в Балчик (21 юли), Националния музей „Борис Христов“ в София (3 октомври), Българския културен център „Борис Христов“ в Рим (22 октомври).

Колекцията „Операта – музикална живопис“, селектирана от Центъра за изкуства „Антиноо“ в Рим, съдържа произведения на италиански автори от различни поколения, сред които Алесандро Фиески, Андреа Феличе, Джорджо де Канино, Джузепе Калоначи, Лаура д’Андреа Пиетрантони, Лука Елена и др. Особено внимание привлича творбата на Франко Дзефирели – знаменития филмов и оперен режисьор и художник, за чиято 100-годишнина от рождението Държавна опера Варна представи миналата година една от прочутите му постановки на „Аида“.

За откриването на изложбата „Операта – музикална живопис“ ще бъде изложен и медалът „Пучини“ с автор Енцо Скатрали – официална награда на Центъра за изкуства „Антиноо“ в Рим за заслуги в популяризиране на творчеството на големия композитор по повод 100-годишнината от неговата кончина. С първия медал „Пучини“ бе удостоена Даниела Димова – директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна, в знак на признание за реализираната от нея и екипа й специална селекция в 15-ото издание на фестивала „Опера в Летния театър 2024“, с която се отбелязва приносът на композитора в световната оперна съкровищница. Пучиниева музика ще звучи на откриващата оперна гала на 15 юни, както и в премиерния триптих с едноактните опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“, продукция на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго с диригент Якопо Сипари ди Пескасероли; също в „Бохеми“ през юли и август, както и в „Мадам Бътерфлай“ през август. Спектаклите ще срещнат публиката със световни звезди като Соня Йончева в две заглавия, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Доната Д‘Анунцио Ломбарди и др.