Медия без
политическа реклама

Синът на Дзефирели защити баща си от голите Ромео и Жулиета

Според него режисьорът и продуцентите са имали разрешение от родителите на непълнолетните актьори

06 Яну. 2023
Оливия Хъси и Ленард Уайтинг във филма на Дзефирели от 1968-а.
Everett Collection
Оливия Хъси и Ленард Уайтинг във филма на Дзефирели от 1968-а.

Любовната сцена във филма „Ромео и Жулиета“ (1968) на режисьора Франко Дзефирели е „толкова далеч от порнографията, колкото не можете да си представите. Самият Дзефирели беше обвиняван в реакционерство именно защото многократно се беше обявявал срещу порнографията“. Това твърди осиновеният син на режисьора – Пипо Дзефирели, по повод на скандала с голите актьори Оливия Хъси и Ленард Уайтинг – непълнолетни по времето на снимките.

Според него кадрите на гола плът в лентата олицетворяват красотата, привличането, щедростта на взаимното отдаване и не изразяват никакво нездраво чувство. „Смятам също така, че двамата продуценти на филма – Джон Брабърн и Антъни Хевклок-Алън, са имали разрешението на родителите на младите актьори, преди въпросната сцена да бъде заснета“, заявава Дзефирели-младши, който е и президент на фондацията на баща си „Онлус“, цитиран от авторитетния всекидневник La Repubblica.

Актьорите Оливия Хъси и Ленард Уайтинг, тогава на 15 и 16 години, а сега съответно на 71 и 72, заведоха преди дни дело срещу Paramount Pictures във Върховния съд на окръг Лос Анджелис за предполагаема сексуална злоупотреба, сексуален тормоз и измама. Двете звезди от "Ромео и Жулиета" настояват за над 500 милиона долара обезщетение заради голата сцена във филма. Вероятно и те, като доста техни колеги, побързаха да хванат последния влак преди изтичането на действието на временно върнат в употреба закон в Лос Анджелис, свалящ давността за сексуални престъпления спрямо деца. Той бе в сила до 1 януари 2023 г.

Звездите от филма "Ромео и Жулиета" на Франко Дзефирели заведоха дело за гола сцена от филма, която те са били принудени да заснемат като непълнолетни, съобщи Variety. По време на снимките Оливия Хъси е на 15, а Ленард Уайтинг на 16 години.

Пипо Дзефирели коментира още: „Смущаващо е да се чуе, че днес, 55 години след снимките, двама възрастни актьори, които дължат своята известност основно на този филм, са се събудили, за да заявят, че са претърпели малтретиране, причинило им години на притеснения и емоционален дискомфорт“. Синът на големия режисьор споделя впечатленията си, че през всичките тези десетилетия Хъси и Уайтинг са поддържали отношения на дълбока благодарност и приятелство към Дзефирели-старши, като са дали стотици интервюта за своя „много щастлив опит, увенчан със световен успех“. По-късно, напомня Пипо Дзефирели, Оливия Хъси работи отново с баща му, възхитително интерпретирайки ролята на Мария в „Исус от Назарет“. Ленард Уайтинг пък дори пристига във Флоренция за погребението на маестрото през 2019-а и споделя спомени за него по време на мемориалната гала вечер в памет на именития режисьор през февруари 2020-а в Лондон.

Франко Дзефирели почина на 96-годишна възраст.

Още по темата