Медия без
политическа реклама

Ромео и Жулиета на Дзефирели съдят студиото за гола сцена от 1968 г.

04 Яну. 2023
Оливия Хъси и Ленард Уайтинг в "Ромео и Жулиета".
Everett Collection
Оливия Хъси и Ленард Уайтинг в "Ромео и Жулиета".

Звездите от филма "Ромео и Жулиета" на Франко Дзефирели заведоха дело за гола сцена от филма, която те са били принудени да заснемат като непълнолетни, съобщи Variety. По време на снимките Оливия Хъси е на 15, а Ленард Уайтинг на 16 години. Филмът, който излиза на екран през далечната 1968 г., става хит и е номиниран за четири награди "Оскар" - за най-добър филм, костюми, режисура и операторско майсторство, като печели наградите в първите две категории. И двамата млади актьори стават лауреати на "Златен глобус". 

Хъси и Уайтинг, в момента над 70-годишни, са предявили иск във Върховния съд на Санта Моника в петък, обвинявайки студиото Paramount в сексуална експлоатация и разпространяване на голи изображения на подрастващи. Те настояват, че Дзефирели е убедил и двама им, че във филма няма да има голота и че във въпросната сцена те ще носят бельо с телесен цвят. В последните снимачни дни обаче режисьорът заявил, че "филмът ще се провали", ако не се снимат голи. 

В съдебния иск се казва, че Дзефирели е бил нечестен и че непълнолетните актьори са били заснети без дрехи без тяхното знание. "Какво им е обещано и какво се е случило са две различни неща", казва Тони Маринози, мениджър и на двамата. "Те са се доверили на Франко. Франко е бил техен приятел, а и, честно, какво да направят на 16 години? Не са имали варианти. Не е имало #MeToo."

В делото се казва още, че Хъси и Уайтинг са преживели "психически терзания и емоционален дистрес" в изминалите 55 години след премиерата на филма, и са изгубили възможности за работа. Въпреки ранния си пробив никой от двамата не успява да създаде значима актьорска кариера. Те оценяват нанесените им щети на "над 500 милиона долара".

"Изображенията с детска голота са незаконни и не трябва да бъдат показвани", казва и адвоткатът на актьорите Соломон Грисън. "През 60-те те са били наивни деца, които не са разбирали от какво могат да пострадат."

31 декември бе последната дата, на която в Калифорния можеха да се подават искове за стари сексуални посегателства над деца по силата на временния отказ от давностни срокове. По време на отмяната бяха заведени множество дела, включително срещу фронтмена на Aerosmith Стивън Тайлър. 

В интервю за Variety през 2018 г. Оливия Хъси има друго отношение към голата сцена. "Никой на моята възраст не го беше правил преди. Необходимо беше за филма", казва тя и добавя, че Дзефирели е заснел кадрите с вкус. Същата година, в друго интервю за Fox News, Хъси коментира, че сцената е била "табу" за тогавашна Америка, но голотата е била вече широко разпространена в европейското кино. "Не беше голяма работа. А Ленард въобще не се стесняваше! По средата на снимките напълно забравих, че съм без дрехи". 

На 12 февруари тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на именития италиански оперен и филмов режисьор Франко Дзефирели (1923-2019). Неговата "Ромео и Жулиета" и до днес е смятана за най-добрата екранизация по драмата на Шекспир в историята на киното.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата