Медия без
политическа реклама

Балетисти на "Ла Скала" и Болшой са Ромео и Жулиета в НДК

Спектакълът на Варненската опера се играе в събота вечер

07 Март 2024
Сцена от "Ромео и Жулиета"
Монте мюзик
Сцена от "Ромео и Жулиета"

Възпитаници на Миланската скала и Болшой театър ще са в главните роли в балетния спектакъл "Ромео и Жулиета". Събитието е на 9 март, събота, в Зала 1 на НДК, съобщават от "Монте мюзик". Музиката е на Сергей Прокофиев изпълнява симфоничният оркестър на Държавната опера във Варна с диригент Иван Великанов.

Изявени солисти с международно признание са избрани от режисьора и балетмайстор Сергей Бобров за главните роли в грандиозния спектакъл. Ученик на Мая Плисецкая и солист на Болшой театър, хореографът внимателно подбира артистите, с които работи, уточняват от "Монте мюзик". Неговата житейска и творческа партньорка Наталия Боброва ще се превъплъти в ролята на Жулиета. Ромео е завършилият театралната академия към Миланската скала – Мирко Андреути. Още двама възпитаници на академията в Милано са сред главните действащи лица в постановката – Алесио Кавалера като Тибалт, и Виторио Сколе като Меркуцио.

"Първото, което ще види публиката в зала 1 на НДК при вдигането на завесата, е един от светлите и изпълнени с живот площади в ренесансова Италия, където започва разказът за най-великата история за живота и смъртта. Постановъчният екип на продукцията е вложил много мисъл при създаването ѝ, като е успял да трансформира словото и театъра в една модерна хореографска форма, която въздейства от първата до последната минута. Впечатляващи са костюмите на художничката Ася Стоименова – стилни, попили от цветовете и формите на различни култури, но създадени с мярка и вкус", разказват организаторите.

Освен със силни солисти и богат кордебалет, мащабната продукция е уникална за ценителите на балетното изкуство, защото е акомпанирана от симфоничен оркестър. Задачата да постигне хармония между танц и музика е поверена на диригента Иван Великанов. Роден в Париж, във вените му тече френска, руска и еврейска кръв. В ранна детска възраст той свири на пиано, завършва Московската консерватория, през годините е награждаван многократно като диригент и режисьор.

Трупата на Варненската опера преди дни се завърна от гастрол във Великобритания, а по-рано - през февруари тази година, гостува в трите най-големи града в Швейцария – Лозана, Цюрих и Женева, където представи балета "Пепеляшка". Миналото лято в Париж имаше три изпълнения на "Лебедово езеро", изиграни от варненци на сцената на La Seine Musicale.

Билети за балета "Ромео и Жулиета" в Зала 1 на 9 март се продават в мрежата на Eventim и в билетния център на НДК.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ромео и Жулиета, балет

Още по темата