Медия без
политическа реклама

Руската балерина Светлана Захарова бе „отменена“ в Сеул

След протести на украински представители спектакълът Modanse за живота на Коко Шанел е бил анулиран

16 Март 2024
Светлана Захарова на сцената.
Светлана Захарова на сцената.

Спектакълът Modanse с прима-балерината на Болшой театър Светлана Захарова беше отменен в столицата на Южна Корея, съобщиха световните агенции, позовавайки се на информация от организаторите на събитието. Постановката с участието на именитата руска балерина, танцувала неведнъж и на сцената на Софийската опера, трябваше да върви в Сеул от 17 до 21 април. От Сеулския център за изкуства поясняват, че падането на спектакъла е от съображения за безопасност както за артистите, така и за публиката. Представителите му се извиняват и обещават да върнат парите на зрителите, закупили билети.

„Моданс“ е посветен на живота на модната икона Коко Шанел и се осъществява в сътрудничество с едноименната модна къща. Премиерата бе през 2019 г. в Москва.

Организаторите на гастрола от InArts Production поддържат позицията на центъра и заявяват, че планирането на гостуването на Захарова и екип от Болшой е започнало още преди пандемията от коронавирус.

Преди това посолството на Украйна в Република Корея изрази протест във връзка с представянето на Захарова в страната, като поискаха Южна Корея да преустанови културното сътрудничество със страната агресор Русия. Позицията на украинските дипломати беше подкрепена и от Европейския съюз. От Руското посолство в Сеул пък обвиниха украинските и европейските дипломати в неразбиране и нетактичност.

Сеул обясни отмяната на представлението на Modanse с прима-балерината на Болшой театър Светлана Захарова. Агенция VIBE, която представлява интересите на организаторите на продукцията, излезе с изявление: „Взехме решение въз основа на идеи за възможни опасности за артисти и зрители. Не е имало изнудване или натиск за отмяна на представлението“, казват от агенцията, без да уточняват за какви опасности става дума.

Посолството на Киев добавя, че въпреки "уважението към плурализма на мненията", Украйна призовава своите "международни партньори да преустановят културното сътрудничество с престъпния руски режим и неговите културни представители".  Миналата седмица служител на украинското посолство е напомнил пред Korea Times, че Болшой театър се оглавява от близък приятел на руския президент Владимир Путин – известния диригент Валерий Гергиев, който управлява и Мариинския театър в Санкт Петербург.

Самата Светлана Захарова е родена в украинския град Луцк и е учила в балетно училище в Киев, но е руска гражданка и член на трупата на Болшой театър. Между 2007 и 2011 г. тя е и депутат от проправителствената партия "Единна Русия". През 2018 г. тя бе обявена за почетен член на Софийската опера от директора акад. Пламен Карталов след впечатляващото й участие в балета „Баядерка“ на негова сцена.

По-рано концертът на руския диригент от гръцки произход Теодор Курентзис беше отменен на фестивал във Виена след настояване на живеещите в австрийската столица украинци.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата