Медия без
политическа реклама

Прочутият Габор Томпа поставя световна класика във Варна

Домакините на бъдещия спектакъл ще изберат едно от три заглавия, които именитият театрален режисьор ще предложи

06 Окт. 2022
Сцена от "Хамлет" на Гароб Томпа.

Прочутият театрален режисьор Габор Томпа в продължение на два дни бе гост на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна с оглед на бъдещото сътрудничество между тях. „Радваме се да посрещнем във Варна г-н Габор Томпа, едно от големите имена на световния театър, режисьор с над 100 постановки в различни страни, директор от 32 години на Унгарския театър в Клуж-Напока в Румъния, университетски преподавател, фестивален директор и президент от 2018 г. на Съюза на театрите в Европа“, съобщиха от ТМПЦ – Варна. На срещата с Даниела Димова – директор на центъра, е постигната договореност за постановка на Томпа в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в морската столица.

За в. „Сега“ Виолета Тончева, която отговаря за връзките с обществеността на Варненския театър, обясни, че с Габор Томпа са се споразумели да работи по едно от три заглавия от световната класика, които в най-скоро време режисьорът ще им предложи, за да изберат като домакини на бъдещия спектакъл едно от тях.

Томпа напоследък нашумя със своя провокативен прочит на Шекспировия „Хамлет“ в Унгарския театър в Клуж – представлението откри и тазгодишния международен фестивал МИТЕМ в Будапеща на 20 април. „Хамлет“ на Томпа изследва колизиите на един разпадащ се свят, без да се налага да го актуализира, докато в съседство бушува война на няколкостотин километра от нас, милиони бягат, а десетки градове биват разрушавани, писа за събитието унгарската критика. Дали обаче „Хамлет“ ще бъде сред предложените във Варна заглавия, засега може само да се предполага. Съобразявайки се с препълнения си календар, режисьорът предвижда българската премиера за есента на 2024 г. Водени са разговори и за негова постановка на двете опери на Морис Равел “Испански час” и “Детето и вълшебствата”.

„Театрите, които членуват в Съюза на театрите в Европа, си партнират в общия стремеж да бъдат адекватни на социалните и политически реалности. В продукцията си, независимо дали интерпретират класически или съвременни теми, те се опитват, използвайки съвременни изразни средства, да провокират публиката с актуални екзистенциални и етични въпроси. Театърът не бива да забравя, че в него се оглеждат обществото и епохата - в Шекспировите пиеси това е особено видно. Както преди, така и сега, театърът съществува заради публиката, той е призван да бъде нейният обществен форум за отстояване на правото на глас, правото на избор, на всички човешки права“, заявява Габор Томпа. Според него новите драматургични творби не издържат съревнованието с театралната класика, която остава ненадмината във времето. „Класическите прозведения са непреходни, нужно е само да открием техните съвременни послания“, убеден е той.

По време на гостуването си във Варна Томпа е успял да види премиерата на „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре с режисьор проф. Атанас Атанасов.Допадна ми енергията на представлението и ангажимента, с който аристите предадоха посланията на торбата и това, което самите те искат да кажат. Наистина изглеждаха като едно голямо семейство и им личеше, че изпитват удоволствие и се раздават изцяло на сцената“, коментира той.

Габор Томпа е роден през 1957 г. в Търгу Муреш, Румъния. Завършва режисура в Букурещ през 1981 г., където негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну – основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 г. преподава в Театралната академия в град Търгу Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по режисура от 1991 г. Автор е на театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, САЩ, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 г. преподава режисура в Калифорнийския университет, Сан Диего. Съюзът на театрите в Европа, който Томпа от 4 години ръководи, е основан през 1990 г. от тогавашния френски министър на културата Жак Ланг и именития италиански режисьор Джорджо Стрелер, по онова време директор на Пиколо театро в Милано.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?