Медия без
политическа реклама

Нетребко и Доминго ще пеят на оперния фестивал в Арена ди Верона

След две години пандемия спектаклите с над 13 000 зрители се завръщат в емблематичния амфитеатър

13 Юни 2022
Пласидо Доминго на Арена ди Верона преди пандемията да затвори задълго емблематичния амфитеатър.
ЕРА/БГНЕС
Пласидо Доминго на Арена ди Верона преди пандемията да затвори задълго емблематичния амфитеатър.

Прочутият оперен фестивал на Арена ди Верона ще има своето 99-о издание от 17 юни до 4 септември и ще бъде посветен на творчеството на големия оперен и филмов режисьор Франко Дзефирели. Събитието ще се открие с „Кармен“ на Бизе, а ще бъде закрито с „Турандот“ на Пучини, като между тези две заглавия в рамките на 46-те фестивални нощи под открито небе ще бъдат показани и оперни спектакли на „Травиата“, „Аида“, „Набуко“ от Джузепе Верди – всички те в постановки на маестро Дзефирели. Програмата на Arena di Verona Opera Festival предвижда и три специални гала-вечери: „Роберто Боле & приятели“ с най-известния в момента италиански балетист (20 юли), операта „Кармина Бурана“ на Карл Орф (12 август) и Verdi opera night с участието на световния тенор Пласидо Доминго (25 август).

Програмата на фестивала бе обявена в Милано от сопраното Чечилия Гасдия. Тя изтъкна, че благодарение на всеобщите усилия Arena di Verona Opera Festival е преодолял двете трудни за всички години на локдаун, за да се завърне към вечерите с повече от 13 000 зрители на спектакъл.

„Кармен“ – откриващото представление, е оригинален синтез на няколко версии на спектакъла: тази от 1995 г. – дебюта на Франко Дзефирели на Арената, и следващите му преработки от 2003 и 2009 г., също играни на емблематичния оперен амфитеатър. Диригент ще бъде Марко Армилиато, а в някои от главните роли своя дебют в това заглавие ще запишат оперни звезди като Елина Гаранча, Виторио Григоло, Юлия Маточкина, Роберто Аланя и др.

Продукцията на „Аида“, създадена специално за Арената преди 2 десетилетия, се качва отново на сцената, където ще се играе в 11 фестивални вечери, като на диригентския пулт ще се редуват Даниел Орен и Марко Армилиато, а в солистичния състав са Анна Нетребко, Людмила Монастирска, Латония Мур, Екатерина Семенчук, Фабио Сартори, Феручо Фурлането и др. Операта „Набуко“ ще има 8 представления, а от 2 юли идва ред на „Травиата“ – последната работа на маестро Дзефирели за Arena di Verona Opera Festival. Пето и последно оперно заглавие от тазгодишния афиш е „Турандот“ на Пучини в приказната обстановка, създадена от режисьора с помощта на костюмите на носителката на награда „Оскар“ Еми Уада: то ще се играе в рамките на 7 вечери, започващи от 4 август. Само на една от датите диригентската палка ще е в ръката на Пласидо Доминго. Във вокалния каст е включена отново звездата Анна Нетребко.

Сред близо 100 солисти във фестивалните спектакли личат и имената на много руски артисти, за чието участие на форума няма ограничения. „Изкуството създава мостове, а не ги руши“, коментира по този повод интендантът на проявата Чечилия Гасдия.

 

Световноизвестният милански оперен театър "Ла Скала" ще открие предстоящия си сезон с руската опера "Борис Годунов". Това заяви директорът Доминик Майер, който пред италианската агенция АНСА се обяви против "лова на вещици", свързан с военната инвазия на Москва в Украйна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата