Quantcast

Медия без
политическа реклама

Документален филм за Райна Кабаиванска с номинация в Барселона

Лентата е разказ от първо лице на оперната дива, за нея говорят и учениците й по света

27 Юли 2022

Документалният филм “Школата Кабаиванска” (La Scuola Kabaivanska) с режисьор Найо Тицин е номиниран в категорията „Най-добър пълнометражен документален филм“ на Международния кнофестивал в Барселона (Barcelona International Film Fest). Сценарист на лентата е Петър Барбалов, продуцент е Георги Текев. Това съобщава Фейсбук страницата Raina Kabaivanska School. Новината там вече има над 1800 прочитания и повече от 100 похвални коментара. „Изключителна певица, лиричното сопрано Райна Кабаиванска не може да не е блестящ преподавател. Бих искала да съм нейна ученичка“, споделя нейна италианска почитателка, Надя Роси. „Обожавана и приживе обожествена! След спектакъл на "Дон Карлос" в София един от почитателите й падна в краката й на служебния изход, КРАЛИЦАТА!“, пише Димитър Радев.

След премиерата в София филмът, посветен на 20-годишнината на майсторските класове на Кабаиванска в България, имаше представяне и в галерията на „Вила Боргезе“ в Рим, на което 87-годишната оперна звезда присъства лично. 

Лентата е разказ от първо лице на Райна Кабаиванска. В нея участват и нейни възпитаници от майсторските й класове, част от които вече са доказали своя талант по световните сцени. Сред тях са Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, българката Мария Радоева и др., както и двама млади дебютанти – Александрина Михайлова и Джузепе Инфантино. За създаването на първия майсторски клас в България говори неговият основател и продуцент, изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев.

В края на юни Райна Кабаиванска беше отличена с италианската наградата "Карлота Болонини" в Рим на тържествена церемония по случай 100 години от рождението на големия италиански кинорежисьор Мауро Болонини, заснел шедьоврите "Травиата“, "Веселата вдовица“ и "Адриана Лекуврьор“ с участието на Райна Кабаиванска. Той е режисирал и историческата "Тоска“ в Рим през 1991 г., в която българката е на сцената с Лучано Павароти. 

Родната публика ще има възможността да види документалния филм "Школата Кабаиванска" на фестивала Master of Art през август в София.

През септември Райна Кабаиванска идва отново в България за своя 22-ри международен майсторски клас.

 

 

Още по темата