Медия без
политическа реклама

Украински оперен диригент загина в бой за Донбас

40-годишният музикант Константин Старовицки е загубил живота си близо до Краматорск в изпълнение на воинските си задачи

09 Апр. 2023
Диригентът Старовицки заминава на фронта още в първите дни на инвазията.
Анастасия Мантач
Диригентът Старовицки заминава на фронта още в първите дни на инвазията.

Украинският музикант и диригент, артист от Националния академичен симфоничен оркестър и Киевския общински академичен театър за опера и балет Константин Старовицки е загинал в бой в Донбас. Това съобщиха rbc.ua и Националната филхармония на Украйна на своята страница във Фейсбук.

Старовицки се сражаваше във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), защитавайки родината си от руските нашественици по донецкото направление. Служил е като старши стрелец в ротата за охрана на Броварския районен териториален център, след което е бил прехвърлен в Харковска област. 40-годишният музикант воин е изгубил живота си в близост до Краматорск, изпълнявайки своите бойни задачи, пише агенцията.

Константин Старовицки е роден през 1982 г. в град Бровари, Киевска област. Става известен като режисьор на операта „Рита“ на Гаетано Доницети в Киев – постановката му получава 4 номинации за театралната награда „Киевски пекторал 2016“.

„Днес оркестърът ни понесе непоправима загуба. Защитавайки ни, защитавайки цяла Украйна, по направление Краматорск загина нашият колега Константин Старовицки. Вечна памет на героя!!! Царство му небесно“, каза генералният директор на Националния академичен симфоничен оркестър на Украйна Александър Пироженко.

Композиторът проф. Леся Дичко си спомня Константин, който е бил неин учник по оркестрация: „Прекрасен музикант и изпълнител… Винаги общителен, обичаше музиката. Костя, винаги ще те помня и ми е много тъжно, че се случи това нещастие“. „Още една непоправима загуба за украинската култура, за нашия театър в частност. Нашият колега Константин Старовицки загина, защитавайки страната…“, пишат от Киевската опера. Музикантката и певица Ангелина Карпенко, работила с него, споделя във Фейсбук: „Сега той ще свири своята музика с Небесния оркестър… Света и добра памет за героя… Украйна непременно ще победи, ти направи всичко за това!“.

40-годишният Старовицки оставя дъщеря Ева, съпруга Снежана и възрастна майка.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата