Quantcast

Медия без
политическа реклама

Берлин изпрати с аплодисменти виртуоза Даниел Баренбойм

Именитият диригент се оттегля на 80 години заради здравословни проблеми

07 Яну. 2023
ЕПА/БГНЕС

Публиката в Берлин изпрати с бурни аплодисменти диригента и пианист Даниел Баребойм, който се оттегля от поста музикален директор на Берлинската държавна опера заради заболяване, съобщи ДПА.

На прощалния концерт Баренбойм дирижира произведения от Роберт Шуман и Йоханес Брамс и изпълни дует на пиано на бис. Билетите бяха разпродадени отдавна. "За съжаление, здравето ми се влоши значително през последната година. Вече не мога да осигуря представянето, което с право се изисква от един генерален музикален директор", заяви 80-годишният Баренбойм в петък. "Затова моля за разбиране, че се отказвам от тази длъжност на 31 януари 2023 г." 

Даниел Баренбойм е един от големите виртуози на 20-и век. Роденият в Аржентина диригент е първият човек, който има едновременно израелско и палестинско гражданство. Притежател е и на испански паспорт. Той оглавяваше Държавната опера в Берлин от 1992 г. Бил е и музикален директор на Чикагския симфоничен оркестър, Оркестъра на Париж и "Ла Скала" в Милано, но последните три десетилетия от кариерата си отдаде на германската музика и публика, сътрудничеството с които "във всяко отношение, музикално и лично, ни позволи да полетим", цитира го "Гардиън".

През последната година Даниел Баренбойм на няколко пъти отменяше концерти по здравословни причини. В началото на октомври той обяви, че е време да се концентрира максимално върху физическото си състояние. Държавната опера трябваше да отмени планирания за рождения му ден на 15 ноември миналата година концерт в Берлинската филхармония, където Баренбойм трябваше да свири на пиано. Миналата събота обаче ветеранът дирижира Деветата симфония на Бетовен в Берлин. 

По-рано Баренбойм трябваше да се откаже от диригентските си функции за новата постановка на "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер в Берлинската опера, която също беше подготвена за рождения му ден. Германските диригенти Кристиан Тилеман и Томас Гугеис го замениха на подиума. Тилеман замести Баренбойм и по време на турнето му в Азия с Държавната опера. През февруари миналата година той трябваше да се подложи на операция на гръбначния стълб.

Въпреки диагнозата и напредналата възраст Баренбойм уточни, че планира да продължи да дирижира, "когато е възможно". Ще остана до края на живота си свързан с музиката и готов да дирижирам, особено за Staatskapelle" (оркестъра на Берлинската опера - б.р.). В продължение на дълги години ние бяхме едно музикално семейство и завинаги ще останем такова, се казва в съобщението на диригента, в което той изразява своето възхищение към певците, хористите и всички работещи в Берлинската опера.

Още по темата