Медия без
политическа реклама

Художници към Банов: Галериите са по-безопасни от театрите

Националната галерия обяви вход свободен в последния работен ден преди втория локдаун

27 Ноем. 2020
снимка: Емил Л. Георгиев
Ето така изглеждаха пространствата на Национална галерия - Двореца десетина дни преди локдауна. Видно е, че особена опасност от струпване на хора няма.

Галериите и изложбените зали са по-безопасно място от театрите, където много хора престояват заедно в продължение на часове. Това се казва в писмо от Съюза на българските художници, подписано от неговия председател Любен Генов и адресирано до министъра на културата Боил Банов. В него творците настояват изложбените пространства да останат отворени по време на карантината. Със заповедта на МЗ от сряда бяха затворени всички културни институции у нас (кина, музеи, концертни зали, библиотеки и т.н.), като изключение бе направено единствено за книжарниците и театрите. Последните ще посрещат публика както досега - при максимум 30% заетост. 

"За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата публика е очевидно, че при посещението на изложби, в които зрителите влизат поединично и на по-големи интервали от време, престоят в художествените експозиции по принцип е доста по-кратък, отколкото на публиката в театралния салон, не е свързан с по-големи рискове от заразяване с Covid-19", се казва в писмото. "Държавните, общинските, частните, големи и малки галерии и до този момент са работили в режим на пълно спазване на противоепидемичните изисквания, като достъпът е бил регулиран спрямо условията за безопасност още от извънредното положение от март 2020 до днес. Допускаме, че изложбената дейност не е свързана с по-големи рискове, отколкото продължителният престой в театралния салон или в малките пространства на търговските обекти, които не би следвало съгласно същата заповед да бъдат затваряни." 

СБХ предлага забраната да се редуцира само до откривания на експозиции, при които има струпване на хора, но да не се ограничава текущата дейност на галериите. Откривания в смисъла на масови прояви с вино и речи реално не е имало от март насам, когато започна коронавирусната пандемия и бе наложен първи локдаун. Галериите отвориха отново в средата на май, но посетителите през целия летен и есенен сезон се брояха на пръсти. 

 

ЖЕСТ

Днес е последният работен ден на всички галерии и у нас, тъй като заповедта влиза в сила късно тази вечер. Като жест към своята публика Националната галерия съобщи, че всички нейни филиали ще работят с вход свободен до края на обичайното си работно време. Ще се спазват всички противоепидемични мерки. Освен постоянните експозиции, в днешния последен за посещения ден, почитателите на изкуството могат да видят: 

„25 години и 5 теми по-късно. Ретроспектива на ИСИ – София в Двореца

„Никола Маринов (1879 – 1948). Ателието на свободния дух" в Двореца

„Стената" на Николай Петров – GLOW в Квадрат 500

„Д-Р ГАТЕВ. Това съм" в Квадрат 500

„Текстилът – Артистичен и авангарден" в Квадрат 500

„В ателието на Андрей Николов" в къща-музей „Андрей Николов"

„Следи в материята" – съвместна изложба на Антония Точка, Албена Димитрова и Мина-Анхела Игнатова в къща-музей „Вера Недкова"

„реалният МУЗЕЙ" в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

Ключови думи:

галерии, музеи, Васил Банов

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?