Медия без
политическа реклама

Мария Бакалова преди "Борат"

Актрисата изпълни главна роля в българския "Като за последно", преди да пожъне световна слава

снимка: BTV студиос
Поповете - смях в стил телевизионен скеч.

Мария Бакалова пътува за кастинга на „Борат 2“ в Лондон по време на снимките на „Като за последно“. Това налага разместване на целия снимачен график, но пък скоро след това 24-годишната българка става световна звезда с номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“ - и от това печели и филмът, чиято премиера бе в началото на юни. Всъщност „Като за последно“ дотолкова разчита на младата звезда като ракета-носител, че тръгна по кината точно на рождения й ден. 

Филмът на режисьора Ивайло Пенчев (“Летовници“) жанрово е комедия, но Мария не играе комедийна роля. Актрисата, която доскоро бе позната на родния екран от слабо популярния „Трансгресия“ и кратка поява в наградения от Карлови Вари „Бащата“, се превъплъщава в младо момиче с нещастна любов. Толкова нещастна, че тръгва да скача от мост през нощта. Самоубийството ѝ е осуетено от богат възрастен мъж (Васил Банов), който ѝ предлага брак...

Преди да сте си представили сцената с Руди Джулиани – сексуална връзка между двамата няма. Банов по-скоро заема роля на бащинска фигура за обърканото младо момиче, за да натрие носа на своите алчни и егоистични роднини.

Смешното в сценария, писан от режисьора заедно с (вече покойния) Божан Петров и Весел Цанков, е поверено на други. На първо място са „карето попове“ Филип Аврамов, Китодар Тодоров, Малин Кръстев и Стефан Денолюбов. Само първият е в роля на действителен поп, другите са дегизирани затворници, които вземат „домашен отпуск“, за да идат на спасителна мисия.

Отделна комедийна нишка носи и друго каре – сърдити (и малко луди) старчета от хоспис, предвождани от Антон Радичев. Тази група впрочем (само)иронизира качеството на българското кино със следния диалог: „Задължително трябва да му отрежем нещо.“ “Аз предлагам да го заведем на нов български филм.“ „Професоре, ние не сме зверове. Да не бъдем толкова жестоки.“

Карикатурни са образите и на роднините, също изиграни от популярни актьори като Анастасия Ингилизова, Герасим Георгиев-Геро и др.

На „Златна роза“ миналата есен „Като за последно“ спечели наградата на публиката, което означава, че варненските зрители си падат по скечови комедии с лека тъга и семеен патос. Пенчев прави опит да прочете отношенията родители - деца по различни сериозни и смешни начини, като, разбира се, това все още не е предпоставка за добър филм. „Като за последно“ е хаотичен колаж от банален хумор и евтина сантименталност, с телевизионна естетика и различна степен на преиграване у актьорите. Големият зрителски успех тази пролет на друга българска комедия - "Голата истина за група Жигули", дава надежда, че и този ще успее да привлече хора в киносалоните въпреки недостатъците си.

Няма начин да не попитате за Мария Бакалова: да, тя блести със своята органичност и естествен чар, макар ролята й да не е особено благодарна. Затова очакваме с нетърпение следващия български филм, в който ще покаже таланта си – „Жените наистина плачат“, чиято световна премиера предстои през юли на фестивала в Кан. Да се надяваме, няма да е "за последно", и между холивудските ангажименти Мария ще продължи да намира място и в родната кинематография.

LAST CALL offical trailer english version ft. Maria Bakalova.A girl is to be saved from suicide by the power of love but the whole process will be accompani...

 

Още по темата