facebook
twitter

Култура

Хилари Клинтън - звезда на "Берлинале"

Нашата Мартина Апостолова бе отличена като "изгряваща звезда на Европа"
325
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мартина Апостолова с отличието "Изгряваща звезда на Европа"

В средата на фестивала изкуството си взе почивка и отстъпи място на политиката. Нейната суперзвезда тук е бившата първа дама на САЩ, преживяла драмата „Моника“, външна министърка при Барак Обама и неуспешна кандидат президентка, опитваща се да спре Доналд Тръмп. Подобна драматична съдба наистина е достойна за големия екран. Като начало историята на Хилари е послужила за сюжет на документален сериал, който продължава над четири часа. В САЩ той ще бъде представен от стрийминг платформата „Хулу“, а в Европа е част от програмата на каналите „Скай“.

4-серийният филм беше представен в пълната си дължина на специална прожекция и предизвика интерес, който не може да се сравни с нито едно фестивално събитие досега. Чисто кинематографично той не е особено впечатляващ, но затова пък политически изключително актуален в контекста на набиращата скорост предизборна кампания в САЩ. Сериалът съчетава изобилен филмов материал, заснет зад кулисите на предизборната кампания преди четири години, плюс огромен архив, множество интервюта с приятели и политически сподвижници от демократическия спектър. Активно участва и бившият президент Клинтън, който още веднъж разкрива своята гледна точка към секс скандала със стажантката Моника Люински.

Филмът е направен неприкрито от позицията на симпатизант на главната героиня, но това също може да бъде интригуващо - най-вече с разкриване на вътрешните мотиви за поведението на един от важните играчи в американската политика за последните 10 години, извлечени от 35-часовото интервю с нея.

Присъствието на г-жа Клинтън в Берлин обаче не беше посрещнато от всички с ентусиазъм. Тя бе приветствана от германската културна министърка Моника Грютерс и директорското дуо на фестивала, но в същото време леви активистки й припомниха за разрешените от нея американски бомбардировки в Ирак и Либия и пред залата, в която беше прожектиран филмът, дълго звучаха викове с обидното обращение към нея „Килъри“.  

На пресконференцията за журналистите Хилари Клинтън бе свръхдипломатична, но не спести мнението си, че действията на Путин са допринесли решително за нейната загуба. Не защото е женомразец или много харесва Тръмп, а защото се е страхувал, че тя като президент би засилила единството на западния свят. 

Последните дни на фестивала бяха ползотворни и за младата българска актриса Мартина Апостолова, която с дебютната си роля в "Ирина" влезе в полезрението на фестивалната програма European Shooting Stars (Изгряващи звезди на Европа). Ежегодно тя дава шанс на 10 млади надежди от европейския екран да бъдат забелязани и да се реализират на големите международни пазари. 

Ето какво каза Мартина пред едно от най-престижните филмови издания - Screen International, веднага след получаването на наградата: “Аз съм целеустремена, а не амбициозна; целта ми е да участвам в смислени филми с мощно послание, насочено към публиката – такива, които оказват въздействие и променят. Искам да създавам изкуство, за което да не се срамувам и което ще зашитавам с цялата си същност. Най-голямото предизвикателство в кариеарата ми е да изляза извън границите на моята родина и да получа професионално признание в световен план. Що се отнася до роли, най- голямото ми предизвикателство бе да играя бременна, тъй като никога не съм раждала и все още не съм майка.“

Все още няма коментари

Още

В годината на чумата "Златният лъв" е лъвица
Тео Ушев снима Деян Донков и Мартина Апостолова в антиутопия

09.09.2020

471 2
36-ата "Аполония" посреща над 30 събития на открито в Созопол

30.08.2020

588

Влез или се регистрирай за да коментираш