Quantcast

Медия без
политическа реклама

Горещи оперни страсти с косоварката Беса Лугичи

В два концерта на Филхармонията - в София и Правец

17 Юли 2023
Софийска филхармония
Беса Лугичи и диригентът Найден Тодоров

Любовта ще е акцент в концерт с участието на сопраното от Косово Беса Лугичи и българския тенор Михаил Михайлов в зала "България" на 20 юли, като музикантите ще преведат публиката през всичките й форми – романтика, страдание, страст, омраза, смърт. Увертюрите, ариите и дуетите в програмата са подбрани от маестро Найден Тодоров, който ще дирижира, съобщават от Софийската филхармония.

В хладината на столичната концертна зала ще звучат откъси от оперите "Бохеми" от Пучини, "Набуко" и "Травиата" от Верди, "Русалка" от Дворжак", "Кармен" от Бизе, "Лучия ди Ламермур" от Доницети и оперетите "Царицата на чардаша" от Калман и "Страната на усмивката" от Лехар.

Два дни по-късно, на оперния фестивал край езерото в Правец, освен арии и дуети на двамата млади изпълнители ще прозвучат "Музика на водата" и "Музика на фойерверките" от Хендел - отново под палката на Найден Тодоров. Фестивалът, известен по-рано с името "Моцартови празници", чийто дългогодишен творчески двигател бе оперната прима Христина Ангелакова (1944-2018), тази година се нарича Pravets Art Nights и негов домакин е вече Софийската филхармония.

С обновенa сцена и ново име класическите концерти се завръщат край езерото в Правец това лято. Фестивалът, наследник на Моцартовите празници, вече ще се нарича Pravets Art Nights.

Беса Лугичи се дипломира през 2008 г. във Факултета за оперно изкуство на Университета в Прищина,  а през 2010-та защитава и магистърска степен по оперно пеене в Скопие. След 2012 година работи много с Христина Ангелакова в София. Лугичи е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина и солист на Косовската филхармония. Печели редица награди и специализации за млади изпълнители, а след дебюта си в ролята на Лиу от "Турандот" в Националната опера в Тирана (2011) получава ангажименти в различни оперни театри и международни фестивали. През 2018-а Беса Лугичи дебютира в Балтийската опера в Гданск, а през 2019 се представя в ролята на Инес в "Африканката" на Майербер, където има шанса да работи с режисьора Вера Немирова.

Михаил Михайлов започва да учи пеене на 16 години, а преди това свири на цигулка. Завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" през 2011 в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова. Оперния си дебют прави още като студент, на 22 години, с ролята на Граф Алмавива от "Севилският бръснар" (Росини). Непосредствено след дипломирането си започва да трупа сценичен опит с роли от лиричния репертоар. В момента е често предпочитан солист в роли като Алфред от "Травиата", Херцога от "Риголето", Родолфо от "Бохеми", Пинкертон от "Мадам Бътерфлай", Ленски от "Евгени Онегин", Едгардо от "Лучия ди Ламермур" и др.

След достигането на финалните фази в конкурсите "Опералия" 2017 и Concours musical international de Montréal 2018 Михайлов затвърждава международното си присъствие и се изявява на редица престижни сцени в Италия, Испания, Япония, Полша, Франция.

Михайлов поддържа и немалък песенен репертоар, с който печели Гран при на XIX Международен конкурс "Романсиада" (Москва, 2015), втора награда на IV Международен конкурс за песенни дуа, посветен на творчеството на Рихард Щраус (София, 2015) и първа награда на Международен конкурс за камерно пеене "Панчо Владигеров" (Шумен, 2018).

Билети за концерта с оперни шедьоври има на касата на зала „България" и в Ивентим. Билети за концерта в Правец на 22 юли също се продават в онлайн системата на Ивентим.

Още по темата