Quantcast
Фотографиите на тайнствената Вивиан Майер дойдоха у нас | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Фотографиите на тайнствената Вивиан Майер дойдоха у нас

За пръв път гледаме уличните шедьоври на мистериозната гувернантка, открити след смъртта й през 2009 г.
1 604
 Наследство Вивиан Майер
Автопортрет

от днес до 2 юни,
СГХГ

 

За пръв път в България ще видим творчеството на една от легендите на американската фотография - забулената в тайнственост Вивиан Майер. Изложбата "В нейните ръце" с куратор Ан Морен е 11-а поред за платформатата "Майстори на фотографията" и ще остане в залите на галерията до 2 юни. 

Висока жена със странна шапка, мъжки обувки, няколко размера по-голямо палто, професионален апарат Rolleiflex в едната ръка и дете в другата - това е гувернантката Вивиан Майер, тази Мери Попинз на съвременната стрийт фотография, за която светът научава едва след кончината й. Тя снима деца, портрети на бедни и маргинали, на пътниците в градския транспорт, филмови фестивали и протести, но и известни личности като Салвадор Дали, Ричард Никсън и Одри Хепбърн. 

В продължение на 40 години "жената без сянка" работи като детегледачка и не показва никому работите си по неизяснени причини. Безценното й наследство е открито по случайно и щастливо стечение на обстоятелствата от Джон Малуф, брокер на недвижими имоти. В кашоните, купени от заложна къща срещу 400 долара, той намира непроявени ленти и диапозитиви с над 120 000 фотографии - една съкровищница от кадри на уличния живот в Америка, която я нарежда до имена като Даян Арбъс, Робърт Франк, Гари Уиногранд и Мери Елън Марк.

Сред снимките, документирали живота през втората половина на ХХ век, има и множество автопортрети на непознатата фотографка. Малуф успява да издири децата, за които се е грижила. Оказва се, че нито те, нито бившите й работодатели са знаели за страстта й към фотографията. Вивиан Майер е била много потайна, не е споделяла нищо за личния си живот, но с охота е изразявала мнение за кино, фотография, политика. Била е феминистка. Родена е в Ню Йорк през 1926 г., майка й е французойка, а баща й от Австро-Унгария. Прекарала е известно време в Европа като дете. На 30 години се мести в Чикаго, където живее до края на живота си през 2009 г.

Първоначално Майер снима в черно-бяло, а от 60-те години нататък - и в цвят. Когато прави първите си опити да снима филми с камери Super 8 и 16 мм, то не е, за да ускори хода на времето, а за да го спре в "замръзнали" кадри. Подходът на Вивиан Майер е не да снима сцени, а да документира пространството в поредица от фотографски образи.

Изложбата в Софийската градска художествена галерия включва 107 фотографии от нейната любима среда - улицата. В пространството на галерията ще бъде прожектиран и биографичният филм за нея "Да откриеш Вивиан Майер" с режисьори Чарли Сискел и Джон Малуф, който спечели номинация "Оскар" през 2015 г. 
 

Още

Зидаров и Андерсен се срещат в „Ракурси“
Нощта на театрите започва с 8-часово "Престъпление и наказание"

19.11.2021

480
Рисунки на най-българския художник показва "Лоранъ"

05.11.2021

558