Медия без
политическа реклама

Филмът, откриващ Кан, смени името си заради путинското Z

26 Апр. 2022
Плакатът на 75-ия фестивал в Кан, която трябваше да бъде открит с филма Z (Comme Z). Името обаче бе сменено заради лошата репутация на тази буква в последните месеци.
Плакатът на 75-ия фестивал в Кан, която трябваше да бъде открит с филма Z (Comme Z). Името обаче бе сменено заради лошата репутация на тази буква в последните месеци.

Френският филм, който ще открие фестивала в Кан на 17 май, смени заглавието си. Зомби историята се казваше "Z (като Z)", но режисьорът Мишел Азанависиюс прецени, че това име носи твърде неприятни конотации заради войната в Украйна. Широко използвана от пропутинската пропаганда, буквата Z понякога е наричана "новата свастика". След като режисьорът и фестивалната администрация получиха писма от Украинския институт (държавна организация, чиято цел е да популяризира украинската култура по света), заглавието бе сменено, пишат френските медии.

Новото име на филма на френски ще е Coupe, а в изявлении Азанависиюс заяви, че е решил да го промени заради "символната тежест, която буквата Z е придобила", след като той е завършил филма си. Първоначалната идея е заглавието да бъде смешно, но "то вече не е и не го понасям", написа френският режисьор. "Филмът ми е създаден да носи радост и при никакви обстоятелства не бих искал да бъде свързван пряко или косвено с тази война". В писмото той изрази и подкрепата си към украинския народ.

Мишел Азанависиюс е световноизвестен с "Артистът" от 2011 г., който спечели пет награди "Оскар", включително за най-добър режисьор и най-добър филм на годината. Немият филм-обяснение в любов към старото кино бе с участието на актрисата и негова съпруга Беренис Бежо, която участва и в Coupe (заедно с Ромен Дюри и Матилда Луц). Международното заглавие на премиернана лента остава Final Cut. Филмът ще открие 75-ото юбилейно издание на най-престижния филмов фестивал в Европа. 

Най-големият и престижен европейски филмов фестивал - Кан, е и този, който претърпя най-голямо сътресение в коронавирусната 2020 г. Той отмени изцяло изданието си през нея, нежелаейки хибридно или онлайн провеждане, за разлика от много други.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Кан, фестивал, Z

Още по темата