Медия без
политическа реклама

Кан 2022 - от филм за Елвис до филм на внучката му

Четирима лауреати на "Златна палма" отново ще се състезават в конкурса

14 Апр. 2022
снимка: Paramount
Неуморният Том Круз, който това лято ще навърши 60, ще бъде една от атракциите на фестивала със световната премиера на "Топ Гън: Маверик".

Най-големият и престижен европейски филмов фестивал - Кан, е и този, който претърпя най-голямо сътресение в коронавирусната 2020 г. Той отмени изцяло изданието си през нея, нежелаейки хибридно или онлайн провеждане, за разлика от много други. През 2021-ва форумът на Лазурния бряг се завърна, но пак при пандемични обстоятелства - ваксини, тестове, маски, провеждане през юли вместо в обичайния май.

Сега за пръв път от три години Кан се връща в обичайното си русло и ще се проведе от 17 до 28 май 2022 г. Още не се знае кои ще бъдат членовете на журито, но днес бе официалната пресконференция, на която артистичният директор Тиери Фремо и шефът на фестивала Пиер Лескюр обявиха кои филми ще бъдат в официалната селекция. За разлика от "нулевата" 2020 и 2021 г., когато в нея имаше български филми - съответно "Февруари" на Камен Калев и "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова, в 75-ото издание на Кан наше присъствие няма. 

Затова пък се завръщат много стари познайници. Четирима - или по-точно петима, защото едните са двама братя, работещи заедно - лауреати на "Златна палма" ще се борят отново за престижното отличие с новите си филми. Това са Рубен Остлунд (носител за 2017 г. с "Квадратът") с новия си филм "Триъгълник на тъгата", японецът Хирокадзу Корееда (2018, "Джебчии") с "Брокер", румънецът Кристиан Мунджиу (2007, "Четири месеца, три седмици и два дни") с политическия "RMN" и белгийското дуо Жан-Пиер и Люк Дарден (2005, "Детето" и 1999, "Розета") с "Тори и Локита". 

В селекцията попадат още новите филми на Дейвид Кроненбърг, Клер Дени, Парк Чан-Ук, Арно Деплешен, както и най-новият филм на Кирил Серебренников "Жената на Чайковски". Серебренников, чийто "Петрови в грипа" бе част от миналогодишния фестивал, не може да пътува до Франция заради забрана да напуска Русия. През март той успя да избяга в Германия и сега ще може да присъства в Кан. Въпреки че руското кино като национален павилион и делегация няма да бъде допуснато на Лазурния бряг, както решиха и много други фестивали по света, Кан си запазва правото да кани някои руски режисьори, критични към властта в родината си (като например Александър Сокуров или Андрей Звягинцев, който обаче се възстановява от опустошително заболяване от коронавирус през 2021 г. и няма нова продукция).

 Откриването ще е със зомби историята на наградения с "Оскар" Мишел Азанависиюс Final Cut. Френското заглавие, иронично, е натоварената с лоша слава в текущата международна ситуация буква "Z" - от зомби).

Голямото събитие на втория ден е световната премиера на "Топ Гън: Маверик" - дългоочакваното продължение на пилотския хит с Том Круз от 1986 г. Неговата прожекция е извън конкурса, както и другата голяма холивудска премиера, която Кан избра да излъчи - "Елвис" на Баз Лурман. Режисьорът на "Ромео и Жулиета" и "Мулен Руж" ще покаже поредната си музикална екстраваганца, а темата Елвис Пресли ще продължи да звучи през целия фестивал: внучката на Краля на рока, Райли Киоу, ще покаже своя режисьорски дебют "Звяр" (съвместно режисиран с Джина Гамел) в секцията "Особен поглед". 

Austin Butler and Tom Hanks star in Baz Luhrmann’s #ElvisMovie, only in theaters June 24. #TCBhttps://elvis.warnerbros.comhttps://www.facebook.com/ElvisMovie...

Още две звезди на рока от миналия век ще бъдат почетени в програмата на фестивала - единият от братята Коен, Итън, ще представи извън конкурса своя "Джери Лий Луис: Беля наум", а среднощната премиера ще е Moonage Daydream на Брет Морген, отдаващ почит към Дейвид Боуи. 

Не се сбъднаха спекулациите, че в Кан ще се представи с нов филм Дейвид Линч, който последно е снимал за големия екран Inland Empire през 2006 г. Напоследък интересите му са повече извън областта на киното.