Медия без
политическа реклама

„Една испанска пиеса“ с два Аскеера повлича крак на „Аполония“

Ибряма, ансамбъл „Филип Кутев“ и звезди на българския рок са сред главните герои в 38-ото издание на фестивала

08 Юли 2022
Сцена от хитовия спектакъл "Една испанска пиеса" с Владо Пенев, Мария Каварджикова, Малин Кръстев, Василена Атанасова.
МГТ Зад канала
Сцена от хитовия спектакъл "Една испанска пиеса" с Владо Пенев, Мария Каварджикова, Малин Кръстев, Василена Атанасова.

Празниците на изкуствата „Аполония“ – един от най-обичаните арт фестивали у нас, ще се състои традиционно от 28 август до 5 септември в Созопол и ще събере на едно място творци от сферата на литературата, театъра, музиката и визуалните изкуства. Сред акцентите в програмата на 38-ото издание са спектакълът „Една испанска пиеса“ на МГТ „Зад канала“, заслужил 5 номинации и 2 статуетки „Аскеер 2022“, който ще повлече крак за богатата културна програма още на 29 август, концертът на Иво Папазов-Ибряма – носител на наградата World Music на BBC, юбилейният концерт за 70-годишнината на ансамбъл „Филип Кутев“.

Привличат и майсторските класове на писателката Здравка Евтимова и режисьора Галин Стоев, посветени на творческото писане и на актьорското и постановъчното майсторство. Евтимова е носителка на редица национални и международни награди, а нейният разказ „Кръв от къртица“ е намерил дори място в американски учебници по литература. Спектаклите на Галин Стоев, също отличени с множество престижни награди, се играят на различни сцени у нас, в Европа и по света. От няколко години той е директор на Националния театър в Тулуза, Франция.

Концерт на популярния Младежки духов оркестър Junior Band – Велико Търново, с диригент Йордан Цветанов ще открие фестивала на 28 август. В концертната програма са включени още групите „Ахат“ и „Фондацията“, която ще празнува „Щурците на 55“, Белослава, Стефан Диомов със създадените от него през годините формации и др.

Почитателите на българското кино ще имат възможност да гледат нови филмови продукции като „В сърцето на машината“, „Рибена кост“,  „Януари“, „Жълт олеандър“ и др. Любителите на театъра пък, освен с „Една испанска пиеса“, ще могат да се срещнат още с едни от най-нашумелите постановки на Народния театър „Иван Вазов“, Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Театрална работилница „Сфумато“, театър „Възраждане“, Сатирата и т.н. Сред заглавията са „Пиано в тревата“ от Франсоаз Саган, „Поразените“ на Теодора Димова, „Мислещи тръстики“ по стихове на Миряна Башева, „Госпожица Юлия“ от Стриндберг, „Станете, за да легна аз“ на Теди Москов и др.

Фестивалната публика ще може да оцени и редица нови книги, някои от които ще имат премиери по време на „Аполония 2022“, както и разнообразни художествени изложби. Така, за поредна година, събитието ще предложи качествена селекция от културни събития.

Пълна информация за тях ще намерите на сайта на фестивала и на страниците му във Фейсбук и Инстаграм.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата