Quantcast

Медия без
политическа реклама

Докато Кулябин работи с Малкович, баща му е арестуван в Русия

Бившият театрален шеф е обвинен в присвояване, но истинската причина за разправата е политическа

25 Яну. 2023
Александър Кулябин

Наказателно дело за присвояване е било заведено срещу бившия директор на новосибирския театър „Червеният факел“ Александър Кулябин, съобщи рускоезичният сайт на "Свободна Европа" svoboda.org. Неговият син Тимофей Кулябин беше главен режисьор в същия театър до пролетта на 2022 г., когато напусна Русия заради несъгласие с политиката на Москва и антивоенната си позиция по отношение на инвазията в Украйна.

По данни на областната прокуратура наказателното дело е било повдигнато с участието на регионалните управления на Федералната служба за сигурност и Министерството на вътрешните работи на Русия за „присвояване на парични средства в особено големи размери“. Наказанието по този член предвижда до 10 години лишаване от свобода.  

„В жилището на заподозрения са извършени обиски, той е задържан, в момента се решава въпросът за избора на мярка за неотклонение по отношение на него“, съобщават от ведомството. Щетите от действията на Кулябин се оценяват на 1 800 000 рубли (под 24 000 евро).

Както и „Сега“ съобщи, на 23 декември 2022 г. Александър Кулябин беше уволнен от директорския пост на театър „Червеният факел“, който бе оглавяван от него в продължение на 23 години. Това се случи, след като неговият син в изгнание – режисьорът Тимофей Кулябин, даде интервю на чикагско радио, по време на което се изказа негативно за започнатата от Русия война в Украйна.

Новосибирският държавен театър „Червеният факел“ („Красный факел“) освободи от поста му директора Александър Кулябин – баща на известния режисьор Тимофей Кулябин, който се обяви открито срещу войната в Украйна. Самият Тимофей Кулябин поставя в този театър от 2007 г., а от

Два дни по-рано – на 21 декември, „Червеният факел“ отмени януарските и февруарските представления на спектаклите на Кулябин-младши „Онегин“ и „Дивата патица“. През април той напусна театъра, както се твърдеше – „по собствено желание“, и замина за Германия. През септември в Берлин премиера имаше неговият спектакъл „Платонов“. През май Болшой театър свали от афиша си операта „Дон Паскуале“ под режисурата на Кулябин.

В момента Тимофей Кулябин е един от най-известните театрални режисьори на Русия. Неговите спектакли „Три сестри“, „Онегин“ и „Деца на слънцето“, са удостоени с най-високата руска театрална награда „Златна маска“. Кулябин вече е добре познат и на българската театрална публика. През декември той постави своя версия на „Нора“ от Ибсен на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, която продължава да се играе с голям успех на академичната ни сцена. А на 16, 17 и 18 февруари там ще гостува неговият спектакъл по пиесата на Бернар-Мари Колтес „В самотата на памуковите полета“, в който играят холивудският актьор Джон Малкович и литовската актриса Ингеборга Дапкунайте.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?