Медия без
политическа реклама

Деветнайсет премиери подготвя НАТФИЗ

Комедии, исторически пиеси, танцови и пантомимни спектакли влизат в обновения афиш

Комедии, исторически пиеси, танцови и пантомимни спектакли влизат в обновения афиш
снимка: архив на НАТФИЗ
Комедии, исторически пиеси, танцови и пантомимни спектакли влизат в обновения афиш

Начало на Сезон 2019-2020: „Дон Жуан”

Режисьор: Пенко Господинов

 

С рекордните в сравнение с другите софийски театри 19 премиерни заглавия ще се обогати наесен афишът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, чийто постоянен репертоар включва 27 представления.

В началото на октомври Пенко Господинов ще постави на голяма сцена „Дон Жуан” от Жан-Батист Молиер, а Максим Маламедов - „Лейди Макбет от Мценска околия” на руския писател, драматург и журналист Николай Лесков. По същото време студентите на Стефан Данаилов ще приветстват зрителите на спектакъла „Слуга на двама господари” (постановка Стефан Данаилов, режисьор Росица Обрешкова). Динамичното и напрегнато действие в комедията на Карло Голдони, която не слиза от световните сцени, приковава вниманието на публиката с низ от обрати. Свидетели сме на убийство при дуел, на приемане на чужда самоличност, но най-вече на недоразумения, в центъра на които е допълнително объркващият всичко слуга Труфалдино.

Сред новите заглавия е и танцово-пантомимичният спектакъл „Българска мистерия”. Сценарист и автор на либретото е ректорът на академията Станислав Семерджиев, а постановчик е Маргарита Божилова.

На камерната сцена, където по традиция третокурсниците показват своите работи, ще се състои премиерата на най-новата постановка на Пламен Марков. Тя се базира на пиесите „Птици” и „Бум в неделя” на Константин Павлов и „Паночка” от Нина Садур по повестта „Вий” на Н. В. Гогол. Проектът е замислен като копродукция с Драматичен театър „Стефан Киров”- Сливен, и ще се играе на две сцени.

Другата съвместна продукция е тази с Младежки театър „Николай Бинев” - „Книга за джунглата” по Ръдиард Киплинг. Освен в нея ще видим възпитаниците на Ивайло Христов още в постановката на Мартин Киселов „Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир и в „Любовна отрова” от Ерик-Еманюел Шмит.

Благодарение на проектната програма „Готови ли сте?!”, чрез която НАТФИЗ продуцира професионалното развитие на завършилите образованието си творци, в репертоара ще влязат още три театрални проекта. Това са пиесите „Три сестри” от А.П. Чехов (режисьор Деян Ангелов), „Ерофеев” (режисьор Лора Мутишева) и „Солунските съзаклятници” от Георги Данаилов. Във връзка с последната режисьорката Анастасия Събева казва: „Можем ли да оправдаем солунските атентатори в техния възторг, или трябва да се учим от грешките на историята? Или е по-добре да изживеем живота си през призмата на страха и невъзможността? Смятам, че въпросите и чувствата, които повдига пиесата, биха вълнували българския народ дълго след написването й.”

До края на тази година Куклен театър НАТФИЗ ще обнови афиша си с импресията за възрастни „Кръговрат” (постановка Жени Пашова и Михаела Тюлева) и с куклен спектакъл за деца на Боньо Лунгов и Константин Каракостов, създаден по приказки за Хитър Петър.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАТФИЗ, премиери

Още по темата