facebook
twitter

Култура

Деветнайсет премиери подготвя НАТФИЗ

Комедии, исторически пиеси, танцови и пантомимни спектакли влизат в обновения афиш
440
 снимка: архив на НАТФИЗ
Комедии, исторически пиеси, танцови и пантомимни спектакли влизат в обновения афиш

Начало на Сезон 2019-2020: „Дон Жуан”

Режисьор: Пенко Господинов

 

С рекордните в сравнение с другите софийски театри 19 премиерни заглавия ще се обогати наесен афишът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, чийто постоянен репертоар включва 27 представления.

В началото на октомври Пенко Господинов ще постави на голяма сцена „Дон Жуан” от Жан-Батист Молиер, а Максим Маламедов - „Лейди Макбет от Мценска околия” на руския писател, драматург и журналист Николай Лесков. По същото време студентите на Стефан Данаилов ще приветстват зрителите на спектакъла „Слуга на двама господари” (постановка Стефан Данаилов, режисьор Росица Обрешкова). Динамичното и напрегнато действие в комедията на Карло Голдони, която не слиза от световните сцени, приковава вниманието на публиката с низ от обрати. Свидетели сме на убийство при дуел, на приемане на чужда самоличност, но най-вече на недоразумения, в центъра на които е допълнително объркващият всичко слуга Труфалдино.

Сред новите заглавия е и танцово-пантомимичният спектакъл „Българска мистерия”. Сценарист и автор на либретото е ректорът на академията Станислав Семерджиев, а постановчик е Маргарита Божилова.

На камерната сцена, където по традиция третокурсниците показват своите работи, ще се състои премиерата на най-новата постановка на Пламен Марков. Тя се базира на пиесите „Птици” и „Бум в неделя” на Константин Павлов и „Паночка” от Нина Садур по повестта „Вий” на Н. В. Гогол. Проектът е замислен като копродукция с Драматичен театър „Стефан Киров”- Сливен, и ще се играе на две сцени.

Другата съвместна продукция е тази с Младежки театър „Николай Бинев” - „Книга за джунглата” по Ръдиард Киплинг. Освен в нея ще видим възпитаниците на Ивайло Христов още в постановката на Мартин Киселов „Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир и в „Любовна отрова” от Ерик-Еманюел Шмит.

Благодарение на проектната програма „Готови ли сте?!”, чрез която НАТФИЗ продуцира професионалното развитие на завършилите образованието си творци, в репертоара ще влязат още три театрални проекта. Това са пиесите „Три сестри” от А.П. Чехов (режисьор Деян Ангелов), „Ерофеев” (режисьор Лора Мутишева) и „Солунските съзаклятници” от Георги Данаилов. Във връзка с последната режисьорката Анастасия Събева казва: „Можем ли да оправдаем солунските атентатори в техния възторг, или трябва да се учим от грешките на историята? Или е по-добре да изживеем живота си през призмата на страха и невъзможността? Смятам, че въпросите и чувствата, които повдига пиесата, биха вълнували българския народ дълго след написването й.”

До края на тази година Куклен театър НАТФИЗ ще обнови афиша си с импресията за възрастни „Кръговрат” (постановка Жени Пашова и Михаела Тюлева) и с куклен спектакъл за деца на Боньо Лунгов и Константин Каракостов, създаден по приказки за Хитър Петър.

Ключови думи:

НАТФИЗ, премиери
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Проф. Н. Йорданов: Търсенето на бърз успех обрича театрите

30.12.2019

624
С тайнство откриха новия сезон в НАТФИЗ
Задава се юбилейният 36-часов маратон в Академията

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Изключително любопитен и зареден с революционен авангардизъм е експериментът на проф. Ивайло Христов. Проектът е замислен като копродукция с Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“-Пловдив и   Сатиричния театър. Действието ще се развива на три сцени. Заедно със своите студенти-третокурсници, Ивайло Христов представя премиера на новата пиеса на автор, пожелал да остане анонимен. Творбата е с познато заглавие "Познай кой ще дойде на вечеря", но всичко останало в нея е непознато и щуро. Първо действие започва в кухнята на Гвендолин и Ксавиер Манолови. Тя е веганка, баптиска, HR на голяма компания и кулинарен блогър. Той е доцент, ръководител на катедра "Кулинария" в НБУ и мастър шеф на единствения в България военен ресторант,сертифициран по стандартите на НАТО. В първо действие Гвендолин и Ксавиер са у дома си и вечерят. Двамата започват да спорят дали в рецептата за "Агнешки бут с билкови трохи, конфи от аспержи и редукция на сос Буратино" следва да се поставят стърготини от карелска бреза. Игривите диалози между двамата преливат от аргументи про и контра, взети от молекулярната биология, астрофизиката, бисексуалната лингвистика и марксизма. Неусетно спорът прераства в скандал, 6-та степен по скалата на Бофорт. Гвендолин взема в ръце 17 см сатър Tescoma и се готви да го стовари върху бръснатата глава на доцента. В този момента на входната врата се звъни. Гвендолин успява да заглуши гнева си. На вратата е ген. Явор Матеев, командир на 68 бригада Специални сили. Той им съобщава, че около пловдивското село Калековец са кацнали извънземни. В момента те си почиват, а общината готви банкет за посрещането им. Какви гозби да се приготвят, как и по какъв начин да се сервират знае само доц. Ксавиер Манолов. Той трябва незабавно да последва генерала, който ще го отведе на място. Всички герои от първо действие, заедно с цялата публика тръгват с автобуси към Пловдив. Там те ще проследят второто действие на постановката, ще имат възможност да похапнат от гозбите на доцента и да се запознаят с пратениците на звездата Денеб. Какво става после? За да разберети, елате на премиерата на 30 септември, петък.

b.beni
снимка на b.beni

Да вземат със себе си и Делю хайдутин, че напоследък извънземните все за него питат.

b.beni
снимка на b.beni

19 премиери??? Много говорене, много нещо!

 

Предлагам "Лейди Макбет от Мценска околия" да я изпеят. Време е сцената на ВИТИЗ да се огласи от драматичната музика на Шостакович, а и Максим Маламедов да тренира оперно. Той е многофункционален талант.

 

Същото предложение имам към "Книга за джунглата". Музиката на световната анимация трябва задължително да се имплементира, както е модно да се казва, към спектакъла. Тук напомням само знаменития диксиленд на маймунките I wanna be like you:

 

https://www.youtube.com/watch?v=8qI93SMwwnEhttps://www.youtube.com/watch?v=8qI93SMwwnE

 

Други забележки нямам.

Влез или се регистрирай за да коментираш