facebook
twitter

Култура

"Да ходиш по вода" с Кристо

Документалният филм на Андрей Паунов открива "София филм фест"
567
"Плаващите кейове"

Най-новият документален филм на Андрей Паунов ("Георги и пеперудите", "Проблемът с комарите") е посветен на феномена Кристо и неговите мащабни инсталации. "Да ходиш по вода" ще открие 23-тия "София филм фест" на 7 март в зала 1 на НДК. Филмът имаше световна премиера на фестивала в Локарно през лятото на 2018 г. Той представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Христо Явашев. За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди години - "Плаващите кейове". Именно този процес проследява документалистът Паунов.

Още два документални филма на български режисьори са включени в конкурсната програма на фестивала - "Тайният живот на Вера"  на Тонислав Христов и "Дворците на народа" на Мисирков и Богданов.

Също като Андрей Паунов, Борис Мисирков и Георги Богданов започват творческия си път от "Агитпроп" - продуцентската компания на Мартичка Божилова, която е и половинка на единия от тандема. Двамата оператори и фотографи с годините доказаха, че естетиката им отива на всеки жанр и стил. Копродукцията между България, Германия и Румъния е заснета в пет държави от бившия Източен блок на Европа като оригинален опит да се "простим" с комунизма чрез един мащабен епос за най-представителните сгради за този политически строй - Двореца на Чаушеску в Румъния, сградата на Московския държавен университет, Националния дворец на културата в София, Палата "Федерация" в Белград и несъществуващия вече Дворец на републиката в Берлин. "Дворците на народа" печели наградата на публиката в Лайпциг, където бе неговата световна премира, и до момента е селектиран за участие в над 15 фестивала.

Тонислав Христов пък ще се включи в софийския конкурс само месец след европейската премиера на филма си на "Берлинале". Малко преди "Тайният живот на Вера" бе показан и в конкурсната програма на "Сънданс". Това е вторият филм на Христов, показван на американския фестивал за независимо кино, след трогателния "Пощальонът" през 2017 г. Представен като проект в 15-ото издание на "София Мийтингс", "Тайният живот на Вера" е копродукция между Финландия, Дания и България, подкрепена от НФЦ. Сценаристи са Христов, Каарле Ахо и Любомир Цветков, оператор е Александър Станишев, композитор - Петър Дундаков. С Вера, която е преследвана от детските си травми, Тонислав се среща на премиерата на филма си "Любов и инженерство". Режисьорът и тя се заговарят на тема ролеви игри и постепенно се сприятеляват. 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Откровеността на Кристо
Откровеността на Кристо
Догодина Кристо ще опакова Триумфалната арка

04.04.2019

Милена Димова

179 1

Коментари

jorro2

И защо още няма отзиви? Аз се досещам.....

Yantar

"Да ходиш по вода"

😂 Христо Явашев като Христос. Дали става въпрос за "тъпата България" в тоз филм?

 

Амене Менема

Христо Явашев

Текову нещу не съществува. Има некъф Кристо и той нема общо с България.

пролетарий о тв...

луд за връзване, но телегентните ахкат и охкат

SvSophia
снимка на SvSophia

оригинален опит да се "простим" с комунизма чрез един мащабен епос за най-представителните сгради за този политически строй - ...сградата на Московския държавен университет, Националния дворец на културата в София...

И кво са им направили на тез оригинални опитници сградите на Московския държавен университет и Националния дворец на културата? 

 

Да бяха си направили помен не само университетите и дворците на културата, но и на библиотеките, научните институти, театрите, художествените галерии..., на Сичкото, Сичкото гадно наследство на комунизЪма, който няма данни да е съществувал, но с който продължава да пълнят джобите си.

Investigator
Харесвам изкуството на Кристо-Христо, но някак си не ми се понрави тертипът му да комуникира с други българи на английски език.

Това правило беше в сила дори и за един от най-близките му приятели - сливенлията Атанас Славов (R.I.P.)

Защо не трябва да сe доверяваме на Уикипедията.

След 1990 г. той се завръща в родния Сливен, където остава до края на живота си. Издъхва в пловдивска болница на 4 декември 2010 г.

Това съобщение е тотален фейк, както и много други. Славов НЕ се завърна в България през 1990, а посети Сливен за два месеца във връзка с уреждане на документи свързани с неговите имоти.

През 199* направих интервю с Атанас във вестника, в който работих, а след това гостувах в неговата обител - Сливен, ул. "Ниш" 1 по време на изложбата на произведения на Христо Явашев - Кристо.

Често ми е гостувал в Ню Йорк, Вашингтон DC, Лондон, Париж и Пловдив. Направихме няколко срещи с и в българското радио и ТВ канал в Ню Йорк, водени от Емил Антонов (R.I.P.), основател на вестник "Земеделско знаме".
Както г-н Атанас Славов, така и г-н Емил Антонов, знаеха всичко за житието и битието на Кристо, но уви, отнесаха тайните със себе си в Отвъдното.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×