facebook
twitter

Култура

"Да ходиш по вода" с Кристо

Документалният филм на Андрей Паунов открива "София филм фест"
421
"Плаващите кейове"

Най-новият документален филм на Андрей Паунов ("Георги и пеперудите", "Проблемът с комарите") е посветен на феномена Кристо и неговите мащабни инсталации. "Да ходиш по вода" ще открие 23-тия "София филм фест" на 7 март в зала 1 на НДК. Филмът имаше световна премиера на фестивала в Локарно през лятото на 2018 г. Той представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Христо Явашев. За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди години - "Плаващите кейове". Именно този процес проследява документалистът Паунов.

Още два документални филма на български режисьори са включени в конкурсната програма на фестивала - "Тайният живот на Вера"  на Тонислав Христов и "Дворците на народа" на Мисирков и Богданов.

Също като Андрей Паунов, Борис Мисирков и Георги Богданов започват творческия си път от "Агитпроп" - продуцентската компания на Мартичка Божилова, която е и половинка на единия от тандема. Двамата оператори и фотографи с годините доказаха, че естетиката им отива на всеки жанр и стил. Копродукцията между България, Германия и Румъния е заснета в пет държави от бившия Източен блок на Европа като оригинален опит да се "простим" с комунизма чрез един мащабен епос за най-представителните сгради за този политически строй - Двореца на Чаушеску в Румъния, сградата на Московския държавен университет, Националния дворец на културата в София, Палата "Федерация" в Белград и несъществуващия вече Дворец на републиката в Берлин. "Дворците на народа" печели наградата на публиката в Лайпциг, където бе неговата световна премира, и до момента е селектиран за участие в над 15 фестивала.

Тонислав Христов пък ще се включи в софийския конкурс само месец след европейската премиера на филма си на "Берлинале". Малко преди "Тайният живот на Вера" бе показан и в конкурсната програма на "Сънданс". Това е вторият филм на Христов, показван на американския фестивал за независимо кино, след трогателния "Пощальонът" през 2017 г. Представен като проект в 15-ото издание на "София Мийтингс", "Тайният живот на Вера" е копродукция между Финландия, Дания и България, подкрепена от НФЦ. Сценаристи са Христов, Каарле Ахо и Любомир Цветков, оператор е Александър Станишев, композитор - Петър Дундаков. С Вера, която е преследвана от детските си травми, Тонислав се среща на премиерата на филма си "Любов и инженерство". Режисьорът и тя се заговарят на тема ролеви игри и постепенно се сприятеляват. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

По-малко от месец до 23-ия "София филм фест"

08.02.2019

87
Лауреати от Кан на "София филм фест" 2019

18.01.2019

311
Джулия Робъртс взе награда за принос към киноизкуството

19.02.2019

1063 2

Коментари

jorro2

И защо още няма отзиви? Аз се досещам.....

Yantar

"Да ходиш по вода"

😂 Христо Явашев като Христос. Дали става въпрос за "тъпата България" в тоз филм?

 

Амене Менема

Христо Явашев

Текову нещу не съществува. Има некъф Кристо и той нема общо с България.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×