facebook
twitter

Култура

Цигуларката Виктория Муллова гостува в зала "България"

164
Виктория Муллова

2 декември

 

Със своята житейска история и изпълнителска виртуозност Виктория Муллова е сред най-вълнуващите цигуларки на нашето време. Тя ще гостува на 2 декември в зала "България", където ще изпълни Концерт за цигулка от Шостакович под диригентската палка на маестро Найден Тодоров.

Родена в края на 50-те в скромно семейство, Виктория обиква цигулката в ранна детска възраст. Завършва Московската консерватория, а огромният й талант е причината властите в Съветския съюз да й разрешат да участва в конкурса "Сибелиус" в Хелзинки през 1980 г., откъдето си тръгва с първа награда. Три години по-късно Виктория Муллова оставя цигулката си "Страдивариус", собственост на СССР, на леглото си във финландски хотел, и бяга на запад. Муллова заживява в Лондон, а талантът и целеустремеността й я извеждат на най-големите световни сцени, където работи с най-известните солисти и най-добрите оркестри в цял свят. 

Последните новини около голямата цигуларка са свързани с турнето й в Австралия и Нова Зеландия, а отзивите за концертите там включват определения като брилянтни, забележителни, впечатляващи и завладяващи.

Концертът на Софийската филхармония на 2 декември със солист Виктория Муллова включва още две произведения, които ще изпълни Националният ни филхармоничен оркестър с диригент Найден Тодоров - рапсодия "Вардар" на Владигеров и "Жар птица", редакция 1919 година, на Стравински.

Билети за събитието се продават на касата на зала "България" и в мрежата на "Ивентим", а цените са от 25 до 50 лв.

Още

Иво Погорелич - геният, който руши стереотипи

21.01.2020

440
Филхармонията започва 2020 под палката на Антони Вит

02.01.2020

237
Росен Миланов се завръща у дома с "Реквием"

04.12.2019

117
×