Медия без
политическа реклама

Честваме вековния юбилей на Анжел Вагенщайн с книги и филм

Писателят, сценарист и общественик навърши 100 години

17 Окт. 2022
издателство Колибри

Анжел Вагенщайн - писател, сценарист и общественик, днес навърши достолепната възраст от 100 години. Неговият вековен юбилей ще бъде отбелязан с книги и филм в рамките на кинолитературния фестивал "Синелибри" - създаден и организиран от внучката на Джеки, кръстената на него Жаклин (Джаки) Вагенщайн.

"Един век Джеки! Творец от световна величина, огромен талант, непримирим дух с непоклатими хуманни позиции, мъдър, благороден, свободолюбив, с нестихващо вдъхновение и до днес, преминал през възвишени и трагични житейски и исторически моменти, запазил чувството си за хумор, неустоимия си чар и несломимия си характер. Както той казва "да станеш на 100 не е геройство", но всичко друго в живота му е. Едва ли повечето от нас биха имали много възможности да се докоснат до такова "чудо" през неговото приживе", написа тя във Фейсбук.

Официалното честване е от 18 часа в Дома на киното, където ще бъде прожектиран "Звезди". Филмът от 1959 г. по сценарий на Вагенщайн и под режисурата на Конрад Волф печели Голямата награда на журито на фестивала в Кан. "Това със сигурност е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос. Величието му е в това, че е лишен от всякаква пропаганда", пише за копродукцията между България и ГДР френската критика. Изящната любовна драма за еврейско момиче и нацистки офицер, разгърната на смразяващия фон на Холокоста, ще бъде прожектирана в обновено дигитализирано копие, като това е единствената възможност да се види на голям екран, припомнят организаторите на празничната вечер. Въпреки че юбилярят няма да присъства в Дома на киното, там ще бъде излъчено негово видеообръщение към гостите.

Ще бъде представено и новото издание на двата знакови романа на Анжел Вагенщайн "Петокнижие Исааково" и "Сбогом, Шанхай". По случай юбилея издателство "Колибри" пусна преди дни и специално илюстровано издание на "Съновидение за св. Борис I".

В програмата на фестивала "Синелибри" са още два филма по негови сценарии - "Гоя, или тежкият път на познанието" и "Звезди в косите, сълзи в очите". 

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Като ученик се включва в РМС и антифашистката съпротива, а през 1944 г. е осъден на смърт по Закона за защита на държавата, но бомбардировките на затвора и смяната на политическия режим водят до щастливото му избавление. По-късно завършва кинодраматургия в Москва. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Създал е сценариите за 52 игрални, документални и анимационни филма, заснети в девет страни. Сред тях са „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“, „След края на света“. През 90-те години се отдава на литературата и публикува романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, преведени на шест езика. Носител на редица български и чуждестранни отличия - орден „Стара планина“, държавна награда „Паисий Хилендарски“, офицер на френските ордени „За заслуги“ и „За литература и изкуство“, Германската национална награда за изкуство I ст., Годишната литературна награда на парижката Сорбона, Европейската награда за литература „Жан Моне“. В навечерието на 100-годишния си юбилей бележитият писател и киносценарист беше удостоен и със Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата