Медия без
политическа реклама

Центърът "Кристо и Жан-Клод" в Габрово прохожда във Венеция

Бъдещото музейно и арт пространство ще се представи с дискусия на архитектурното биенале

13 Юни 2023
Бившият Техникум по текстил, западнал и после затворен през 2009 г., ще се преобрази в артистично пространство.
Център Кристо и Жан-Клод
Бившият Техникум по текстил, западнал и после затворен през 2009 г., ще се преобрази в артистично пространство.

На 13 юни, когато отбелязваме 88-ата годишнина от рождението на Кристо (в Габрово) и Жан-Клод (в Казабланка), Центърът "Кристо и Жан-Клод" в родния град на художника обявява първото си публично събитие - знак, че арт пространството, което ще отдаде почит на легендарната двойка и нейното артистично наследство, е близо до своята физическа реализация.

Събитието-дискусия ще се състои на 1 юли в двора на българския павилион в архитектурното биенале във Венеция. В него ще участват Андреас Руби, директор на Швейцарския архитектурен музей S AM - Базел; Анета Василева, архитект, архитектурен критик и историк и преподавател в УАСГ; Ерих Шьоненбергер, архитект, професор в Института Прат (Ню Йорк); Катрин Йоргенсен - датски архитект и консултант на проектното задание за архитектурния конкурс за Центъра Кристо и Жан-Клод в Габрово, кметът на Габрово Таня Христова и Владимир Явашев - племенник на Кристо, оперативен и проектен директор на Центъра. Тя ще бъде предшествана от представяне на функциите и програмата на Центъра "Кристо и Жан-Клод" от Маргарита Доровска и последвана от обиколка в изложбата "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" в българския павилион, водена от нейния куратор арх. Борис Тикварски.

 

История на една мечта

Центърът "Кристо и Жан-Клод" е 32-годишна мечта на група хора от Габрово, където Кристо е роден на 13 юни 1935 г. Днес тази мечта има "черупка" с разгъната площ от 12 000 квадратни метра – бивш техникум по текстил, който в най-добрите си години приютява повече от хиляда ученици, подготвяйки ги да захранват основната индустрия на града; същата индустрия, която през 1926-а е довела бащата на Христо Явашев в Габрово и която по-късно създава материала на много от проектите на Кристо и Жан-Клод.

На 14 януари 1992 година в публикация габровският в. “Сто вести” предлага в града да се направи постоянна изложба с произведения на артистичната двойка. Усилията в тази посока са продължени от Сдружение "Нашето по-голямо Габрово", което с Решение 113 от 19 юни 2008 г. на Общинския съвет получава подкрепа за инициативата си за създаване на Център за изкуство на името на художника.

С договор, сключен с Христо, Стефан и Анани Явашеви от 2013 г., Община Габрово получава дарение от 50 постера и се ангажира да създаде Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод". По инициатива на "Нашето по-голямо Габрово" и Музея на хумора и сатирата през 2017-а Общинският съвет отпуска сумата от 29 220 лв. за представяне на постерите от дарението. В резултат са реализирани експозициите "Роден в Габрово" и "Кристо и Жан-Клод. Проекти" в Музея на хумора. Първата изложба, която разказва историята на семейство Явашеви в града и проследява първите стъпки в изкуството на малкия Христо, по-късно пътува и до София, а през 2021-ва по време на "Опакованата Триумфална арка" нейна разширена версия със заглавие "Кристо. От Габрово до Триумфалната арка" е представена в Българския културен институт в Париж.

В същото време инциативната група, която работи за създаването на Центъра, търси подходящо място за реализирането му. Спира се на затворения през 2009-а текстилен техникум - заради връзката с изкуството на Кристо и Жан-Клод и исторически водещата за Габрово индустрия, заради високите и просторни производствени помещения, подходящи за представяне и създаване на изкуство, както и заради близостта с водещ културен институт в града - Музея на хумора и сатирата.

През лятото на 2022-ра Общината получава техническа подкрепа от ЕК в рамките на инициативата Нов европейски Баухас. В края на 2022 г. собствеността на сградата е прехвърлена от Министерство на образованието на Община Габрово.

Очаква се архитектурният конкурс за Центъра да бъде обявен в края на тази година, а дотогава значителна част от функциите и програмите ще се прототипират и тестват в сградата в сегашното ѝ състояние. Предстои откриването на ателиета за художници и резидентна програма, лятно училище за архитекти, куратори и художници, а на 26 и 27 август Центърът ще отвори врати за посетители в рамките на двудневно събитие.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата