Quantcast

Медия без
политическа реклама

Български златни съкровища пътуват до Америка

Три наши музея участват с експонати в проекта „Първите владетели на Европа“

21 Септ. 2022
Д-р Петранка Неделчева от НИМ с Боровското съкровище.

Български съкровища са централна част от ексклузивна пътуваща изложба в Америка, съобщиха от Националния исторически музей. В това първо по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа се включват три български музея.  

Първата спирка на пътуващата изложба – част от проекта „Първите владетели на Европа“ по инициатива на музея „Фийлд“ в Чикаго, е Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк, САЩ, където тя се открива днес под наслов „Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“.

Експозицията представя културни ценности от единадесет държави от Стария континент и ще бъде отворена за посетители до 19 февруари 2023 г. преди да отпътува за Чикаго.

В изложбата в Ню Йорк с част от своите най-ценни експонати се включват Националният исторически музей в София и Регионалният исторически музей в Русе, които ще запознаят американската публика с някои от енигматичните си съкровища. Сред тях са уникалното Боровско съкровище от първата половина на IV в. преди н.е. и находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV век пр. н. е., включващи уникален златен венец с апликации, пръстен печат, наколенник и два ритона от сребро. Със своята ювелирна изработка впечатление прави и златният наушник от първата половина на III век пр. н.е., открит край Синеморец, с древногръцката богиня на победата Нике, управляваща колесница с два коня.

„Изключително щастлива съм, че тази изложба се реализира в мащаб, който ще представи пред северноамериканската публика историята на Европа от древни времена, част от която сме и ние, българите. Неслучайно зад реализацията на този проект стои Националният исторически музей. Със своите фондове и експерт музеят е най-богатата културна институция, съхраняваща артефакти от всички исторически епохи. Те свидетелстват за огромната роля на Балканите в създаването, развитието и упадъка на древните цивилизации. Радвам се, че нашите сънародници отвъд Океана ще могат да се докоснат до изяществото на предмети с културно значение“, сподели директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

Експозицията съдържа и ценни артефакти от периода на неолита до желязната епоха, като показва над 200 рядко излагани ритуални експоната от 27 музейни институции, които пренасят публиката в бита и вярванията на древните цивилизации на Балканите. „Най-големият смисъл на нашето присъствие е в изграждането на връзки с българската общност в Северна Америка, която разпознава музея „Фийлд“ като свой приятел. Не по-малко важно е участието ни за научната общност, която чрез артефактите ще се докосне до йерархиите  в древните общества, формирали ритуали и памет за първите владетели на Европа“, коментира проф. д-р Николай Ненов, директор на РИМ – Русе.

Българското участие се реализира с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и включва 32 експоната, запазили духа на народите, населявали земите ни в ранните епохи на развитие на цивилизациите. „Този проект е уникална възможност за България да популяризира културното си наследство сред широката общественост в Северна Америка. Надяваме се тази изложба да привлече повече американски туристи да посетят страната и да се запознаят с богатата й култура, природни красоти и възможностите, които предлага туризмът в България“, заяви Нанси Шилър, президент на фондацията.

През следващите две години по проекта ще бъдат реализирани поредица от изложби, които ще запознаят американската публика с археологически артефакти от региона, простиращ се от Стара планина до Карпатския басейн. От Ню Йорк изложбата ще отпътува за музея „Фийлд“ в Чикаго, където ще бъде експонирана през март догодина. Директно за Чикаго ще отпътуват и част от златните находки от най-старото обработено златно съкровище в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г.пр.н.е. Така към изложбата с впечатляващите български съкровища се присъединява и Регионалният исторически музей – Варна.

Любопитна подробност е, че тази изложба отива в Чикаго точно 130 години след първото участие на вече свободната ни държава в международно събитие. През 1893 г. България е поканена да участва със свой щанд на Световното изложение в Чикаго, описано и в безсмъртната творба на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“.

До януари 2025 г. мащабният международен проект ще се реализира в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Института за изучаване на античният свят в Ню Йорк, музеят „Фийлд“ в Чикаго и Канадския музей за история в Гатино, Квебек.