facebook
twitter

Култура

Британците ще пазаруват с лика на „Куин“

298

„Куин“ ще станат първата група, увековечена върху британска монета. С емблематичната британска банда Кралският монетен двор поставя началото на серията "Музикални легенди". Както е обичайно за монетите на Острова, от лицевата страна стои ликът на кралица Елизабет II, а придружаващият я образ е от обратната страна. По ирония на съдбата, името на квартета на английски значи именно "кралица". 

Монетата изобразява инструментите, на които свирят Фреди Меркюри, Брайън Мей, Роджър Тейлър и Джон Дийкън. Виждат се пианото на Меркюри „Bechstein“ и микрофонът му със запазена марка, личната електрическа китара на Мей, бас барабанът на Тейлър с логото на групата и бас китарата на Дийкън „Fender Precision“. Пианото е с три натиснати клавиша, изобразяващи ноти от мелодията на техния забележителен хит от 1975 г. "Бохемска рапсодия". Дизайнерът на монетата Крис Фейси заяви, че се е опитал да представи „музикалната демокрация“ в лицето на групата, в която и четиримата членове са автори на класически хитове. 

"Да се почете нашата група и да се приветства нашата музика по този начин е истинска чест", отбелязва 72-годишният Брайън Мей. Звонкът е съществена част от звученето на групата: Мей свири на китарата си, като използва стари монети от шест пенса. 

С номинална стойност от 5 паунда (равностойни на 5,85 евро), за колекционерите блестящият прототип на монетата ще струва 13 британски лири. 

"Куин" съществуват в оригиналния си състав от началото на 70-те до смъртта на Фреди Меркюри от СПИН през 1991 г., оставяйки в наследство редица незабравими записи и концертни изпълнения. И до днес Брайън Мей и Роджър Тейлър опитват да рециклират легендата с други певци, но Джон Дийкън изрази категорична позиция срещу замяната на Фреди и се оттегли през 1997 г.  В момента Тейлър и Мей са на турне в Южна Корея и Япония с американския вокалист Адам Ламбърт. В този състав "Куин" изнесоха и концерт в България през 2016 г.

Все още няма коментари

Още

ЕС и НАТО осъдиха съвместно руската кибератака срещу Грузия

25.02.2020

3020 44
След "Брекзит" Великобритания връща старите сини паспорти

22.02.2020

977 7
Скандален съветник на Борис Джонсън подаде оставка

18.02.2020

1714 9

Влез или се регистрирай за да коментираш