Quantcast
Антигей законът в Унгария застрашава любими филмови герои | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Антигей законът в Унгария застрашава любими филмови герои

Възможно е дори Хари Потър и Бриджит Джоунс да бъдат забранени за непълнолетни
2 329
През 2007 г. Джоан К. Роулинг обяви, че винаги е смятала професор Албус Дъмбълдор — един от главните герои в света на Хари Потър, за гей.

Нарастват международните критики към унгарски закон, който забранява представянето, изобразяването или обсъждането пред лица под 18 години на произведения на изкуството, като книги и филми, образователни проекти и друго съдържание, което представя хомосексуалността като нормално явление или демонстрира солидарност с ЛГБТ. 

Най-много противоречия предизвиква един параграф в иначе широко подкрепения закон срещу педофилите, приет от унгарския парламент на 16 юни, съобщи Би Би Си.

 

Какво ще означава прилагането на закона?

Популярният телевизионен канал RTL Klub съобщи, че може да се наложи да показва някои от филмите за Хари Потър, "Дневникът на Бриджит Джоунс" и епизоди от "Приятели" само след 22:00 ч. „Сериали като "Модерно семейство" ще бъдат забранени", заявиха от RTL.

От канала смятат, че класически филми като "Били Елиът" и "Филаделфия" също ще попаднат сред заглавията, които могат да бъдат разглеждани като изобразяващи или насърчаващи хомосексуалността.

В Унгария назначен от правителството медиен орган контролира програмното съдържание, категоризирането и времето за излъчване и има властта да разследва и да отговаря на жалби от обществеността. "Законът игнорира свободата на словото, ограничавайки представянето на хомосексуалността в медиите и забранява на непълнолетните да гледат програми, филми и реклами с участието на герои и лица с различна полова идентичност", се казва в изявление на  RTL.

 

Кой се изказа против?

Правителствата на 13 страни от ЕС, включително Франция, Германия, Испания и Ирландия, осъдиха новия закон като "явна форма на дискриминация, основана на сексуална ориентация, полова идентичност и самоизразяване". Против закона се обяви и Великобритания. Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, Унгария ще бъде проверявана за нарушения на законодателството на ЕС.

Футболистите на Унгария ще изиграят своя последен мач от груповата фаза на Евро-2020 в Мюнхен срещу Германии в сряда вечерта, и кметът на града  Дитер Райтер бе планирал да освети Allianz Arena в цветовете на дъгата в знак на солидарност, но не получи одобрение от УЕФА заради политическия характер на жеста. Идеята обаче бе подета от германските фенове, които ще се опитат да постигнат подобен ефект на трибуните. 

Ултраконсервативното правителство на Виктор Орбан отвърна на международните протести, че законът цели само да защити децата.  "Либералните сили отново работят срещу Унгария", каза премиерът.

 

Ще забранят ли Хари Потър?

Бивш член на медийния орган предположи, че опасенията, че младите хора няма да могат да гледат филми за Хари Потър или Бриджит Джоунс, са пресилени.

"Не бих очаквал големи неприятности за телевизионните оператори. За правителството беше много важно да изпрати до унгарската общественост символично послание, заедно с всички предишни решения за семейството", каза Андраш Колтай пред Би Би Си.

Новият закон може да бъде приложен, само ако филмът е "доминиран" от темите за смяна на пола или хомосексуализма, предлоложи  той.

Въпреки все по-консервативното законодателство, проучване на общественото мнение по-рано тази година показа, че в някои отношения толерантността в страната се увеличава. Ако преди 8 години 30% от унгарците не са имали нищо против еднополовите бракове, сега те са 46%. 

 

Още

Китай няма да види китайските супергерои на Marvel

12.09.2021

311
Унгария стана влекач на Сърбия в ЕС

09.09.2021

3800
Китай забрани показването на „женчовци“ по телевизията

03.09.2021

4063