Медия без
политическа реклама

Американско сопрано ще пее с Йонас Кауфман в НДК

Рейчъл Уилис-Сьоренсен е сред любимите партньорки на прочутия германски тенор

13 Март 2024
Йонас Кауфман и Рейчъл Уилис-Сьоренсен.
Софийска филхармония
Йонас Кауфман и Рейчъл Уилис-Сьоренсен.

Американското сопрано Рейчъл Уилис-Сьоренсен ще партнира на германския тенор Йонас Кауфман в първото му гостуване у нас на 12 май. Двамата ще излязат на сцената в зала 1 на НДК, където заедно със Софийската филхармония ще представят пищна оперна гала под палката на диригента Йохен Ридер.

Победителка от "Опералия 2014", когато печели освен голямата награда и наградите за сарсуела и "Биргит Нилсон", Уилис-Сьоренсен е едно от най-високо ценените сопрани на днешното време и любима партньорка на Йонас Кауфман. Le Monde пише за нея, че "...без съмнение притежава един от най-впечатляващите гласове в света на операта. Тембърът, с мраморна красота, е поразителен, а проекцията – толкова земна...".

От десетина години кариерата на певицата е свързана с изпълнение на водещи роли в Операта на Сан Франциско, Баварската държавна опера, Лиричната опера в Чикаго, фестивала в Глайндборн, Дойче опер в Берлин, Опернхаус в Цюрих, Метрополитън опера в Ню Йорк, Виенската щатсопера и академия "Санта Чечилия".

През 2021 г. Рейчъл подписва договор за няколко записа със Sony Classical. Дебютният ѝ албум е издаден на 8 април 2022 г., а вторият ѝ компактдиск "Щраус: Четири последни песни" излиза на 10 март 2023.

През настоящия сезон именитото сопрано се завърна в Гран театр дьо Женев, за да изпълни ролята на Елизабет в "Дон Карлос", с която дебютира в Чикаго миналата година. Изпълнява и две роли в две Вердиеви опери във Виенската Щатсопера: първата ѝ роля във Виена е завръщане като Дездемона ("Отело"), последвана от Елена ("Сицилианска вечерня"). През зимата влиза в ролята на Антония (Les Contes d'Hoffmann) в Националната опера в Париж, което е дебют за нея. Изпълнява ролите на Елза ("Лоенгрин") и Дездемона в Баварската Щатсопера, а дебютира и в Хонконг в "Ариадна на Наксос" в рамките на 52-рото издание на Hong Kong Arts с Баварската държавна опера. През пролетта Рейчъл Уилис-Сьоренсен се завръща в Лосанджелиската опера като Виолета в "Травиата", появява се отново и в операта в Санта Фе, за да изпълни партията на Маршалката в "Кавалерът на розата" от Щраус. 

Билети за забележителното музикално събитие все още са налични на касите на зала "България", НДК, книжарница "Ориндж" и онлайн на eventim.bg на цени от 80 до 200 лева. Най-ниските ценови категории 60 и 70 лева вече са изчерпани.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата