Медия без
политическа реклама

Актрисата Емилия Ованесян загина при пожар в Смолян

Тя бе носителка на "Аскеер" за ролята си в "Чайка" от Чехов

19 Яну. 2024
Родопски драматичен театър

Носителката на "Аскеер", актрисата Емилия Ованесян е загинала при пожар в апартамента си в Смолян. Инцидентът е станал в нощта срещу петък в жилищен блок в кв. "Нов център", съобщава Нова тв.

Пострадали са още четирима обитатели на съседни жилища, които са с изгаряния и са настанени в МБАЛ  – Смолян. Сред ранените е и момче на 16 години. Сигналът за пожара е получен в 00:30 ч., съобщи Симеон Цървуланов, началник на местната пожарна. Пристигналите на мястото огнеборци намерили обгорено тялото на актрисата. 

Емилия Ованесян е завършила "Актьорско майсторство за куклен театър" във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1980 г., в класа на проф. Атанас Илков. Тя бе част от трупата на Родопския драматичен театър. Носителка е на награда "Аскеер" за ролята на Аркадина от "Чайка" на А. П. Чехов.

"Вестта, която получих беше за мен потресаваща. Не вярвах за това, което ми говорят", каза пред БТА директорът на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" Румен Бечев. Той добави, че Емилия Ованесян е била гръбнакът на театъра в Смолян. "Самата тя беше театър, друго нямаше. Имаше нас, ние имахме нея. Не мога да повярвам всичко това, което е зад мен. Трагедията е абсолютна. Така ми се иска да не е истина, обаче е истина. Театърът загуби най-добрия си актьор. Нашият град загуби най-големия актьор от нашите спектакли. Тя беше огънят в нашия театър, но хубавият, добрият, и като че ли затова съдбата ѝ сега е такава - да гори. Тя винаги ще гори в нашите сърца", каза още директорът на театъра.

В памет на актрисата Родопският драматичен театър обявява тридневен траур.

"Иска ми се да мога да предам на младите това, което съм научила от големите имена, сред които Юлия Огнянова, Крикор Азарян, Вили Цанков, Леон Даниел, Красимир Спасов", казваше приживе Емилия Ованесян. Само преди два дни тя излезе за последен път на сцената на смолянския театър в "Бившата мис на малкия град" от Мартин Макдона.

Предстои да бъдат обявени датата и часът на поклонението, съобщават от трупата.

Ключови думи:

Емилия Ованесян, кончина