Медия без
политическа реклама

Актьорът Валери Йорданов стана и писател

Сборникът разкази "Гризачи" излиза от печат утре и ще има премиера на "Аполония"

25 Авг. 2022

Актьор, режисьор, сценарист, а вече и писател. Това е Валери Йорданов, познат на театралната публика най-вече с ролята си в "Хъшове", а на почитателите на българското кино - от изявите си пред и зад камерата в "Кецове". Той ще представи дебютната си книга „Гризачи“ по време на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол (28 август – 5 септември). Събитието ще се състои на 31 август в художествената галерия на града, съобщават издателите от „Колибри“.

Сборникът, който излиза от печат утре, съдържа кратки истории, разказани от дядовци и внуци. Героите имат свои пълнокръвни прототипи – хора, на които авторът се е възхищавал като дете: сурови в изпитанията, но и раними, по мъжки смели, но и мъдри, тъгуващи, обичащи... Чудаци. „Светът е уловен през погледите на изстрадания опит и на детската чувствителност, свързващи се в пространство, където понятията „родов корен", „чест", „достойнство" и „любов" са в основата на живота. Дядовци и внучета влизат в своеобразен романтичен диалог, чертаещ дълбинната, непрекъсната линия на съществуването“, коментират издателите. Корицата на книгата е дело на художника Стефан Касъров.

Валери Йорданов е актьор, сценарист и режисьор. Има десетки изяви в киното, телевизията и на театралната сцена. За ролята на младия Бръчков в знаковия спектакъл на Александър Мофов „Хъшове“ печели „Аскеер 2005“ за изгряваща звезда. През 2009 г. прави дебют като филмов сценарист и режисьор с „Кецове“ заедно с Иван Владимиров. Последната му засега задача в Народния театър е образът на Рамадан Дервишов в моноспектакъла „Караконджул" по Николай Хайтов, който му донесе награда „Икар 2021“ за водеща мъжка роля. Валери има още един „Икар“ – за изпълнението си в спектакъла „Ничия земя“ по филмовия сценарий на Данис Танович. И двата са „изработени“ под режисурата на Стоян Радев.

Сред филмовите му роли са тези в "Откраднати очи", "Емигранти", "Воевода", телевизионните "Хайка за вълци", "Дяволското гърло", "Дървото на живота". Предстои и премиерата на втория му филм като режисьор "Шекспир като улично куче".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата