Медия без
политическа реклама

50 събития от независимата арт сцена свирят сбор в София

Театър, танц и концерти в годишната среща на Международната мрежа за съвременни сценични изкуства IETM

11 Юни 2024
Жана Рашева, Ели Кирил Колева и Аделина Желязкова в изящния спектакъл на Кристина Беломорска "Слугините" по Жан Жьоне.
Александър Добрев
Жана Рашева, Ели Кирил Колева и Аделина Желязкова в изящния спектакъл на Кристина Беломорска "Слугините" по Жан Жьоне.

Близо 50 събития – театрални спектакли, танцови пърформанси и концерти, ще има в София по време на годишната среща на IETM (Международна мрежа за съвременни сценични изкуства) от 12 до 15 юни. Те ще бъдат представени в „Топлоцентрала“ – сърцето на независимата арт сцена у нас, както и на партньорски локации, сред които Yalta Art Room, Народния театър „Иван Вазов“, I AM Studio, „Дерида“ и сетивен театър „Портал“.

По време на форума посетителите ще имат възможност да се запознаят с различни панели и дискусии, ориентирани към артистичната общност, както и да се включат в специалната туристическа обиколка, която представя независимите сцени в столицата. Гид в артистичната обиколка ще бъде Стефан Прохоров – председател на Асоциацията за свободен театър, уточнява БТА.

На 12 юни в „Топлоцентрала“ е събитието Re(W)rite на Нуло Факини от Дания. Можем ли да разширим границите на интимността, дори и при срещата с перфектни непознати? Зрителите ще получат отговор в този human specific пърформанс край реката в близост до „Топлоцентрала“ и Южния парк. Вечерта ще продължи със спектакъла „Еуфория на болестта, или прекрачване на микроскопичните граници“. Междувременно, „Слугините“ от Жан Жьоне ще провокира публиката в Yalta Art Room. Сцената на I AM Studio пък ще представи „От какво се страхува Вирджиния Улф“ – спектакъл на режисьорката Тея Сугарева, изследващ личността на Вирджиния Улф като една от най-известните фигури в съвременната литература. В късните часове на вечерта посетителите на „Топлоценрала“ ще видят Exhibits – театрална инсталация на открито, One-Two – пърформанс на Кристиан Бакалов, и други авторски спектакли.

На 13 юни сетивен театър „Портал“ представя „Art Office – портокалите и любовта към...“, а независимата организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ – международната копродукция „37 клечки кибрит“ с участието на Снежина Петрова, Невена Калудова, Нейтън Купър и др. Същия ден са визуалният танцов спектакъл „Фрактус“, „Морфин“ по Михаил Булгаков – моноспектакъл на Петър Петров-Перо под режисурата на Кристина Беломорска с награда „Икар 2023“ и номинация „Аскеер 2022“ за дебют, и „Шило“ на Яница Атанасова.

На 14 юни „Ха-ха импро“ ще представят своя импровизация, въвличайки публиката в забавни ситуации и неочаквани сюжети. Темите за вътрешната, лична корупция, важните и често невидими за чужди очи решения, които могат да променят посоката на човешкия живот, ще бъдат разгледани в „Решението“. „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер – спектакъл на режисьора Боян Крачолов и Yalta Art Room, ще заговори за „парадокса“ на властта, а постановката „Хипотетично“ на Галина Борисова в Народния театър ще потърси нова връзка между условностите на сцената. Същия ден ще има и концерт на Иво Димчев.

Последният ден от програмата ще завърши със спектакъла „В тъмното“, танцовия спектакъл „Зад теб“ и „Странно“ на Деян Гергиев.

Както БТА припомня, представители на повече от 400 организации и индивидуални артисти от над 60 държави ще пристигнат в София за предстоящата годишна среща на IETM. Фокусът на срещата тази година е подсказан от заглавието Burn In, Burn Out, което идва с предизвикателствата за независимия артист в Европа и у нас. 

Още по темата