Quantcast

Медия без
политическа реклама

4000 слушаха оркестъра на Шьонбрун в София (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

На финала прозвуча специално написаната за България композиция "Шопска салата и ракия"

09 Авг. 2022
БГНЕС

Музиката на австрийската династия Щраус прозвуча пред 4000 зрители под открито небе снощи край храм-паметника "Свети Александър Невски". Дворцовият оркестър на Шьонбрун, съставен от 24 музиканти под диригентската палка на Гуидо Маркузи, концертмайстора Таня Джарова и двама гост солисти – Дженифър Лари (сопрано) и Кристиян Котцис (баритон), започна своето световно турне, посветено на 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус, именно от България. Големият концерт в столицата бе предшестван от изяви на Царевец, в рамките на фестивала "Сцена на вековете" във Велико Търново, и във Варна.

В продължение на два часа и половина присъстващите се насладиха на най-известни валсове, полки и маршове. Духът на Виена прозвуча в софийската "Нощ под звездите" чрез валса „На хубавия син Дунав", "Радецки марш", части от оперетите "Прилепът" и "Цигански барон". В приветственото си слово директорът на оркестъра Петeр Хосе благодари на Столична община за добрата организация. Сред гостите на галаконцерта бяха редица политически фигури и представители на културните среди. Финалът на концерта изненада публиката с написаната специално за България композиция (не е шега!) "Шопска салата и ракия".

Дворцовият оркестър на Шьонбрун – Виена има дългогодишен опит в работата с изпълнители на оперетна музика и вече над 25 години е привилегиро ван да свири в един от най-красивите и романтични замъци в света. Таня Джарова-Салустио - концертмайстор, разказа, че оркестърът е сформиран през 1997 г. "Всеки от нас е следвал във Виена и е свързан с виенската музика и традиции. Но всеки носи колорита на своята националност. Имаме австрийци, няколко българи, австралиец, унгарци, латиноамериканци, южноафриканци - общо взето, от всички континенти", допълни тя. "Хитове на фамилията Щраус има безкрайно много, почти всички на Щраус-син са такива. Благодарение на огромния ни опит, сме успели да разберем кои се харесват. Някои от тях са познати на всички от Новогодишния концерт на Виенската филхармония", каза още Джарова.

Концертите в България са подготовка за честванията на 200-годишнината на Йохан Щраус, които през 2025 г. ще обхванат цяла Европа.

Ключови думи:

Шьонбрун, концерт, София

Още по темата