Медия без
политическа реклама

160 000 актьори в Холивуд започват стачка

За пръв път от 1960 г. те се присъединяват към протестиращите вече два месеца сценаристи

14 Юли 2023Обновена
Още няма постигнато споразумение със сценаристите, а в разгара на големите летни премиери за стачка се готви и много по-влиятелната Гилдия на актьорите.
ЕПА/БГНЕС
Още няма постигнато споразумение със сценаристите, а в разгара на големите летни премиери за стачка се готви и много по-влиятелната Гилдия на актьорите.

Холивудските актьори единодушно гласуваха за стачка, съобщиха световните осведомителни агенции. Националният борд на Гилдията на екранните актьори (SAG-AFTRA) одобри започването на стачни действия от страна на десетки хиляди изпълнители от киното и телевизията. Това изправя развлекателната индустрия пред все повече трудности. 

Решението за стачка идва след провала на преговорите между актьорите и големите филмови студиа. Актьорите настояваха за споразумение, което би довело до по-добро заплащане, уреждане на стрийминга и употребата на изкуствения интелект в развлекателната индустрия. Студиата повикаха федерални посредници, които да помогнат за разрешаването на патовата ситуация - ход в последната минута, описан от SAG-AFTRA като "циничен трик". В крайна сметка, 160 000-хилядната гилдия не постигна споразумение с холивудските студиа и телевизионните продуценти. Старият колективен договор между двете страни изтече в сряда вечерта. Решението на лидерите за стачни действия беше обявено на пресконференция в Лос Анджелис. "Студиата и стрийминг компаниите извършиха големи промени в бизнес модела на нашата индустрия", каза главният преговарящ от страна на актьорите Дънкан Крабтри-Айрланд в изявление в ранните часове на четвъртък. "В същото време те настояват условията по нашите договори да бъдат замразени."

Стачката започна в полунощ. Днес протестиращите се събират пред офисите на Netflix в Калифорния, след което ще се насочат към студиата на „Парамаунт“, „Уорнър Брос“ и „Дисни“. 

От 2 май стачкува 10-хилядната Гилдия на сценаристите, което вече доведе до забавяне в графика на редица продукции. За първи път от 63 години и двете гилдии протестират по едно и също време. "Двойната стачка" на актьори и сценаристи, каквато не е имало в Холивуд от 1960 г. насам (тогава протестът на актьорите бе оглавен от бъдещия президент Роналд Рейгън), ще доведе до спиране на почти всички филмови и телевизионни продукции в САЩ. Само някои риалити предавания, анимации и токшоута ще могат да продължат.

Започването на стачка ще попречи на звездите да промотират и някои от най-големите премиери за годината, точно в разгара на сезона на летните блокбастъри. В Лондон Мат Деймън, Килиън Мърфи и Емили Блънт напуснаха премиерата на филма "Опенхаймер" на Кристофър Нолан в знак на солидарност с колегите си. 

Огромното годишно събитие за попкултура Comic-Con в Сан Диего през следващата седмица може да бъде лишено от своите звезди. Дори наградите "Еми", телевизионният вариант на "Оскар"-ите, които по план се провеждат на 18 септември, ще трябва да се отложат за ноември или дори за следващата година. 

По-рано в сряда холивудските профсъюзи, представляващи режисьорите, работещите зад кулисите и сценаристите, излязоха с изявление за "непоколебима подкрепа и солидарност" с актьорите. "Въпреки че студиата имат обща стойност от трилиони долари, милиарди зрители по света и високи печалби, тази борба не е на актьорите срещу студиата", се казва в него. Работниците "от всички занаяти и отдели" са заедно, "за да попречат на мегакорпорациите да разрушат условията, които се борихме десетилетия да постигнем", се казва в съобщението.

Асоциацията на филмовите студиа и телевизионните продуценти обаче изрази разочарованието си от стачните действия, които ще доведат до големи финансови затруднения не само актьорите и сценаристите, но и за декораторите, гримьорите и производителите на костюми. 

Гилдията на актьорите иска увеличение на заплащането предвид инфлацията. Друго настояване е изплащане на възнаграждения при стрийминг, при телевизионни повторения, както и участие на членовете на гилдията в продълженията на успешните продукции. Актьорите искат също увеличение на здравните и пенсионните си осигуровки, защита от употребата на изкуствен интелект и гаранции за регулиране на бъдещото му използване. Големите звезди на Холивуд, които също са членове на синдиката, изразиха опасенията си от условията, предлагани от студиата и продуцентите, в отворено писмо. "Това е безпрецедентна, повратна точка в нашата индустрия и сделка, която би била смятана за добра в друго време, сега не е достатъчна", се казва в писмото, подписано от Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Бен Стилър и др. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата