Медия без
политическа реклама

Русия, откъдето чакаме туристи, е четвърта по заразени в света

Коронавирусът се активизира отново и в САЩ

14 Юли 2021
ЕПА/БГНЕС
Русия предлага своята ваксина Спутник V по целия свят, но ваксинацията на собственото й население върви мудно

Според официалната статистика на Световната здравна организация (СЗО) Русия вече заема четвърто място по брой случаи на коронавирусна инфекция от началото на пандемията.

Според изчисленията на организацията с 5 833 175 случая страната е изпреварила Франция по този показател, където общият брой на заразените е 5 700 017.

Най-голям брой коронавирусни инфекции в света са регистрирани в САЩ - над 33,5 милиона случая. Следващите в този списък са Индия (над 30,9 милиона случая) и Бразилия (над 19 милиона случая).

През изминалото денонощие Русия регистрира мрачен рекорд в броя на новозаразените с коронавирус - 24 702 случая, предаде БГНЕС, като се позова на РИА Новости.

 - Броят на случаите на заразяване с новия коронавирус в САЩ се е увеличил повече от два пъти през последните три седмици, алармира „Уол Стрийт Джърнъл”.

Изданието цитира данни на университета „Джонс Хопкинс“, че сега в САЩ има средно 23 000 нови случая на инфекция всеки ден. Преди три седмици данните по този показател не надвишаваха средно 11 000 случая на ден.

Изданието обръща внимание на факта, че нарастването на случаите на заразявания се наблюдава главно в щати, където ваксинацията на населението е по-бавна. Освен това растежът е предизвикан от разпространението на щама „Делта”.

- Петата вълна на коронавируса в Испания е в разгара си, предаде БНР. Във вторник бяха отчетени 437 случая на 100 000 жители средно за страната, а в Каталуния числото е 1014 на 100 000. Регионалното правителство обяви, че ситуацията излиза извън контрол заради засиления натиск в центровете за първична помощ и болниците. Заразата циркулира най-вече сред младите хора. При 20-29 годишните достигна 1421 случая на 100 000 жители за страната, а в Каталуния надхвърля 3300 случая. Здравните власти са изчислили, че през последните две седмици са заразени 3,3% от младите хора в тази възраст.

В Испания пациентите с коронавирус, които са в интензивни отделения, са 8,51% от общия брой, а в Каталуния стигат до 21%. Местното правителство обмисля повторно въвеждане на вечерен час и задължителни маски на открито. Говорителят на правителството Патрисия Плая обяви, че епидемиологичните данни са "ужасни" и чакат одобрението на Върховния съд, за да затворят всички заведения, ресторанти, денонощни магазини и доставки по домовете половин час след полунощ. 

 

Ключови думи:

Русия, коронавирус, СЗО

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?