Quantcast
Брюксел препоръча наесен ваксиниране на деца срещу ковид | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Брюксел препоръча наесен ваксиниране на деца срещу ковид

Обновена
1 226
 Илияна Кирилова

Европейският съюз навлиза в постпандемична фаза, в която масовото докладване на случаите на COVID-19 не е необходимо. Но подготвяйки се за по-малко остър етап на проявата на вируса, правителствата трябва да увеличат имунизациите на деца - особено в навечерието на новата учебна година през есента. Всичко това залегна в документ, очертаващ новите европейските усилия срещу коронавируса и бе съобщено днес от комисаря по здравеопазването Стела Кириакидес.

Нивото на имунизация е под 15% сред децата между 5 и 9 години, уточни БНР, позовавайки се на световните агенции. Над 70% е ваксинацията сред тийнейджърите на възраст 15 до 17 години.

Комисията счита, че между 60% и 80% от населението на съюза е било в даден момент заразено. Комисарката каза още, че нови скокове на заболеваемостта са вероятни, тъй като вирусът ще мутира.

 

В САЩ

"Със сигурност в момента сме извън фазата на пандемията", заяви д-р Антъни Фаучи пред PBS NewsHour. Заболеваемостта в САЩ се увеличава, но според него с имунизиране рисковете ще се овладеят. "Не знам колко често ще трябва да се прави това" - каза Фаучи за ваксинацията - "Може да е всяка година, може да е по-дълго, за да се поддържа ниско ниво. Но в момента не сме във фаза на пандемия в тази страна". Пандемията обаче продължавала на глобално ниво.

Още

Оздравелият Никита Михалков излиза отново на театралната сцена

28.01.2023

367
Звезден бум на ковид след наградите "Златен глобус"

18.01.2023

394
Здравното министерство опакова ваксини като подарък за Малдивите

15.01.2023

1027