Медия без
политическа реклама

Как да караме колата, за да пестим гориво

Климатикът, ненапомпани гуми, излишен товар може съществено да увеличат разходите за бензин

13 Май 2022
Pixabay

Във времена на скъпи енергоизточници има начин да намалим сметките за гориво. Ето какво съветват експертите от автомобилната платформа carVertical:

 

Шофирай плавно

Разходът на гориво се увеличава при агресивно шофиране, рязко ускоряване и внезапно спиране. Агресивните шофьорски навици рядко съкращават пътуването с повече от минута или две, но намаляват горивната ефективност с 40%. Освен това бавното шофиране спомага за опазването на двигателя, гумите и окачването.

 

Намалете консумацията на климатика

Компресорът на климатика е мощен агрегат и може да увеличи разхода на гориво с до 30%. Важен съвет за икономията на гориво обаче е да го използвате пестеливо.

 

Проверявайте редовно гумите

Всеки модел автомобил има оптимално налягане в гумите за постигане на най-добро представяне, комфорт, безопасност и горивна ефективност. Ниското налягане увеличава съпротивлението при триене, което кара двигателя да изразходва повече гориво за поддържане на скоростта. Затова редовно проверявайте налягането в гумите (поне веднъж месечно). Всеки 1% намаление на налягането води до намаляване на икономията на гориво с 0.3%. Не трябва обаче да поддържате гумите прекалено напомпани – по-високото налягане може да доведе до неравномерно и преждевременно износване.

 

Намалете излишното тегло

Разходът на гориво се увеличава с теглото на автомобила, тъй като за движението на по-тежък автомобил е необходима по-голяма мощност. Колата ви не е склад. Премахнете излишните неща и тежките предмети.

 

Избягвайте задръстванията

Постоянното спиране и потегляне натоварва двигателя, окачването и скоростната кутия. Изборът на по-дълъг маршрут с по-слабо движение често е по-удобен. Като избягвате пиковите часове, можете да спестите много гориво и време. 

 

Загрявайте 

Двигателят трябва да се загрее преди потегляне - точно както човешкото тяло преди тренировка. Използването на темпомат (cruise control) при шофиране извън града предотвратява прекомерното ускоряване и спиране, което води до по-добра горивна ефективност.

 

По-добре малка и лека кола 

Компактните коли са по-икономични от тежките SUV и мощните седани - имайте го предвид, ако ще купувате МПС.  

 

Грижа всеки ден

Поддръжката на автомобила е важна - състоянието на двигателя, на окачването и електрическите системи влияе върху разхода на гориво. Дефектният кислороден датчик например може да доведе до двойно по-големи сметки за гориво.