Quantcast

Медия без
политическа реклама

6 трика, с които ще намалите сметките за ток и парно

И без лишения консумацията на енергия у дома може да бъде понижена

11 Февр. 2022
Pixabay

Пестенето на ток и топлоенергия винаги трябва да е на дневен ред за домакинствата, независимо дали цените се вдигат. С няколко трика може да намалим консумацията на енергия, без да се подлагаме на лишения. От „Активни потребители“ дават следните съвети, които може да намалят сметките за ток с 20%.

Важен е и начинът на проветряване

Дори дограмата да е добре уплътнена, неправилното проветряване може да доведе до загуба на много енергия - например проветряване тип „ножица“ (леко открехнат в горния край прозорец) за няколко часа. Проветрявайте с широко отваряне на прозореца за кратко, може и няколко пъти на ден – това е напълно достатъчно за подновяване на въздуха в помещението.

Завесите не трябва да покриват радиаторите

За жилищата, които се отопляват с парно, това е съществено, за да няма енергийни загуби. Завесите трябва да се по-къси, така че радиаторите да са открити. Може да се сложи фолио зад радиатора – то спира енергията да преминава през стената и тя остава изцяло в помещението.

Не пълнете догоре електрическата кана за вода

Подгряването на пълна кана с вода не е необходимо. Наливайте в нея вода толкова, колкото смятате да изпиете - чаша, две, три... 

Не прилепяйте хладилника плътно до стената

Дори да разполагате с най-нов модел, пак може да го направите по-ефективен от гледна точка на разхода на ток. Разстояние от няколко сантиметра между уреда и стената позволява свободен въздухообмен - важно условие за проветряване. Когато хладилникът „диша“ по-лесно, той използва по-малко енергия. Ако се налага, подменете и гумените уплътнения около вратите, които задържат студения въздух.

Излишно е да загрявате бойлера на макс

Задаването на високи температури за бойлера само надува сметките за ток. Температура около 50-55 градуса е напълно достатъчна за ползване на душ или вана. Винаги съобразявайте работата на бойлера с времето на нощната, по-евтина тарифа, която през зимния период е от 22:00 до 6:00 часа. 

Пералнята може да пере и на 30 градуса

Високите температури не само могат да повредят дрехите. На пазара повечето перилни препарати са ефективни и при по-ниски температури - например 30 градуса.

Още по темата