Медия без
политическа реклама

Задават се тежки времена за електромобилите в Европа

Продажбите намаляват, след като Renault и Volkswagen отложиха пускането на акции за компаниите си Ampere и PowerCO

05 Февр. 2024АЛЕКС МИЛЕВ

2024 г. се очертава рекордна за глобалните продажби на електрически автомобили, а анализаторите прогнозират обемите да продължат да нарастват. Но данните далеч не са положителни, особено в Европа, където не липсват предупредителни сигнали.

На първо място тези сигнали са в данните за регистрации на нови електромобили. Най-тревожните новини се отнасят за германския пазар. След осем години непрекъсната експанзия в Германия ще има спад в продажбите на електрически возила. И докато забавянето на растежа в Европа беше очаквано, все пак досега не можеше да се говори за обрат. Но ситуацията вече изглежда различно.

Придържайки се към данните за германския пазар, Националната асоциация на производителите изчислява, че продажбите ще намалеят с 14% - до около 451 000 единици. Причините се крият в намаляването на публичните субсидии, трайно високите цени на електромобилите и инфлацията.

Към това се добавят забавяния в разрастването на инфраструктурата за зареждане (зарядните станции се увеличиха, но с по-бавни темпове от очакваното) и решението на компании за отдаване на коли под наем да намалят покупките на превозни средства с нулеви емисии за своите автопаркове. Една от най-големите от тях - Hertz, вече обяви, че ще продаде част от колите си на ток и ще ги замени с автомобили с двигатели с вътрешно горене, като причината е "потребителското търсене".

Освен в Германия, електромобилите в Европа също преминават през труден момент. Renault обяви наскоро, че електрическото му подразделение Ampere няма да бъде листвано на борсата. Поне не още. Причината? Ръководството на компанията обяснява така: "Groupe Renault вярва, че настоящите пазарни условия не ни позволяват да продължим процеса на листване и да служим на най-добрите интереси на Групата, нейните акционери и Ampere."

Изглежда, че и във Volkswagen се чувстват по същия начин. Според Bloomberg германската група е в процес на преглед на графика за IPO на PowerCo - компанията си за батерии. Причината за това, както и при Renault, ще е забавянето на разрастването на пазара на електромобили. Към това се добавя необходимостта от по-добра оценка на производствения капацитет - защото би било контрапродуктивно да влезеш на борсата и след това да видиш, че не произвеждаш достатъчно батерии.

В момента никой не мисли за рейтинг, по-важното е кога и как ще бъдат постигнати най-добри резултати. Говорейки за времето, решението на Volkswagen да забави също така и пускането на най-достъпния си електромобил - ID.2 (очаква се той да е на цена около 20 000 евро), също подсказва, че зеленият преход се нуждае от време, за да узрее. И големите производители явно ще изчакат това да стане.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?