Медия без
политическа реклама

Във Франкфурт започна нова ера в автомобилната индустрия

Volkswagen представи масов модел на ток, а Mercedes разкри електрическото бъдеще на луксозния клас

12 Септ. 2019
Електромобилът Volkswagen ID.3 бе представен във Франкфурт от изпълнителния директор на концерна Херберт Дайс.
ЕПА/БГНЕС
Електромобилът Volkswagen ID.3 бе представен във Франкфурт от изпълнителния директор на концерна Херберт Дайс.

Автоизложението във Франкфурт е едно от най-значимите събития в автомобилната индустрия. То се провежда на всеки две години (редува се с това в Париж) и събира най-големите производители в света. Тази есен салонът, който отвори врати за медиите в понеделник, а от днес приема и посетители, е още по-специален. Той сега става домакин на някои от най-важните премиери на нови модели, някои от които ще променят разбиранията за автомобила.

Едно от най-очакваните представяния е това на първия масов електромобил на Volkswagen, с който компанията обяви началото на една цяла нова ера - тази на превозните средства с нулеви вредни емисии. Хечбекът носи името Volkswagen iD.3 и е изграден на специално разработената за електромобили платформа MEB, която е оптимизирана не само от гледна точка на задвижващите агрегати, но и за постигане на максимално пространство в салона, както и за увеличаване на пробега с едно зареждане на батериите.

Електромоторът е поставен на задната ос, а блокът акумулатори е интегриран в пода. Така е постигнат нисък център на тежестта, който в комбинация със задното задвижване и идеалното разпределение на теглото между двете оси трябва да направи ID.3 не само екологично чист, но и приятен за каране автомобил.

Като габарити ID.3 е сравним с бестселъра на марката - VW Golf, като дължината му е 4261 мм, широчината - 1809, и височината - 1552. Междуосието достига 2765 мм, което е рекорд за този клас. Хечбекът е сравнително тежък - 1719 кг, но пък има впечатляващ коефициент на въздушно съпротивление - 0,267. На борда могат да се поберат 5 пасажери, а багажникът е с обем 385 литра.

Пред водача в салона са поставени два дисплея, като единият играе ролята на приборен панел, а вторият - 10-инчов, отговаря за всички останали функции. Интерфейсът, използван при ID.3, може да разпознава гласови команди и да се свързва със смартфон. Трябва да се отбележи, че управлението на допълнителни функции става със сензори, като бутони и клавиши остават само на прозорците и на аварийните светлини.

Мощността на електромотора е 204 к.с. (150 кВт) и 310 Нм. Максималната скорост на всички версии е 160 км/ч, като те ще се различават по капацитета на батериите и съответно ще предлагат различен пробег. Базовият вариант е с 45-киловатови акумулатори и изминава до 330 км. Средният разчита на батерия с 58 кВт/ч и има пробег до 420 км, а най-мощният и най-скъп вариант има 77-киловатов акумулатор. При него пробегът е 550 км, което е повече от този Porsche Taycan.

И докато във Volkswagen се целят в масовия клас, Mercedes залага на най-луксозния си модел - S-Class, но в електрическа версия, която носи името Vision EQS. Машината засега е само концепция, но нейната поява на пазара не е толкова далеч.

Луксозният седан се задвижва от два електромотора - по един на всяка ос и батерия, вградена в пода на автомобила. Съвкупната мощност на силовия агрегат е 476 к.с., като от компанията обещават пробег от 700 км с едно зареждане. Пълненето на 80% от акумулатора ще отнема само 20 минути.

Още по-впечатляващ е дизайнът на Vision EQS. Светещата линия започва от решетката на радиатора и фаровете, като достига да задните светлина и така визуално разделя каросерията на автомобила на две части, като горната е в черен цвят и сякаш плува над сребристата отдолу.

В черната решетка на радиатора са поставени 940 (!) отделни светодиода на 188 платки, а главните фарове са триизмерни. В задната част на автомобила са интегрирани трилъчеви звездички (аналог с емблемата на Mercedes-Benz), като те се състоят от 229 светодиода.

В надпреварата на електромобилите се включва и още един - германският производител Porsche, който залага на типичния за него спортен дух. Компанията представи първия си модел на ток - купето с 4 врати Taycan, като производителите смятат, че той може да се окаже по-успешен дори от легендата 911.

В основата на Taycan е архитектурата PPE (Premium Platform Electric), предназначена за работа с електрически силови агрегати. Засега са представени само двете най-мощни модификации - Turbo и Turbo S. Първата разчита на силов агрегат с 680 к.с., а втората - на 761 к.с., като при нея въртящият момент е 1050 Нм.

В задвижващата система и на двете модификации влиза двустепенен редуктор, монтиран на задната ос. Двигателите се захранват от литиево-йонни батерии с капацитет 93,4 кВт/ч. Базовата версия ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,2 секунди и изминава 450 км с едно зареждане, докато при Turbo S тези показатели са 2,8 секунди и 412 км. Максималната скорост е еднаква - 260 км/ч.

Porsche Taycan е първият сериен автомобил, оборудван с електрическа система с напрежение 800 волта. Батерията може да се зареди от терминал с променлив ток с мощност 11 кВт, а също и от постоянен ток до 270 кВт. Пет минути зареждане осигуряват 100 км пробег, а до 80% батерията се пълни за 22,5 минути.

Автомобилът разполага и със специална система Porsche 4D Chassis Control, при която данните от датчиците на пневматичното окачване с 3 камери и от системата за контрол на векторната тяга се обработват и анализират в реално време. Има общо 5 режима на движение - Range (икономичен), Normal, Sport, Sport Plus и Individual.

В списъка с допълнително оборудване влизат умен гласов помощник, който се активира с фразата "Hey, Porsche". Клиентът може да си поръча също завиваща задна ос, адаптивно окачване, активна аеродинамика и въглеродно-керамични спирачки. До 90% от спирането ще става с електромоторите, които ще рекуперират до 265 киловата енергия. Хидравличната спирачна система ще се задейства само в краен случай.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата