facebook
twitter

Автомобили

Уволнение на директор спасява съюза с Renault

347
 ЕПА/БГНЕС
Тиери Болоре

Назначеният в края на миналата година за изпълнителен директор на компанията Renault  Тиери Болоре беше отстранен от поста си заради опасност от разпадане на съюза с Nissan. Временно начело на френския производител застава финансовият директор Клотилда Делбос.

Решението идва само няколко дни след като r Nissan смени изпълнителния си директор. На мястото на Хирото Саикава беше назначен Макото Усита. Неговата основна задача ще бъде именно възстановяване на отношенията с Renault - нещо, което Болоре определено не направи. Той беше дясната ръка на предишния ръководител на алианса Карлос Гон, срещу когото в момента се води дело за злоупотреби в Япония.

Именно Гон се опита да слее Renault и Nissan, но плановете му се провалиха и той беше арестуван и обвинен за финансови злоупотреби. След това Renault направи опит за обединение с Fiat Chrysler Automobiles, но то срещна съпротивата на ръководството на Nissan. Против подобна сделка се обяви и френското правителство, което е главен акционер в Groupe Renault. За да избегне международен скандал, то се застъпи за Nissan и принуди Renault да се съобразява с мнението на японския си партньор при взимане на подобни решения.

Ключови думи:

Renault, Nissan
Все още няма коментари

Още

Големи рокади по време на криза в автоиндустрията

07.08.2020

1764
Renault, Nissan и Mitsubishi си поделиха света на региони

29.05.2020

2319 1
4 популярни модела коли отиват в историята

01.05.2020

3630

Влез или се регистрирай за да коментираш