Quantcast

Медия без
политическа реклама

Петролът става все по-ненужен на света заради електромобилите

Пикът на потребление на изкопаеми горива се приближава все повече

07 Дек. 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Революцията на електромобилите изглежда ще тръгне от Китай

Данните за борбата с климатичните промени не са добри. Здравословното състояние на планетата бе причина за безпокойство и на конференцията за климата COP28 в Дубай, където беше отчетено, че процесът на освобождаване от изкопаеми горива върви прекалено бавно.

Но бе отчетена и една положителна тенденция - продажбите на електромобили нарастват по целия свят и търсенето, след период, в който беше затихнало, изглежда възвърна силата си.

 

Продажбите на електромобили нарастват

Увеличението на продажбите на електрически возила през последните години накара учените да преразгледат прогнозите си за това кога световното потребление на петрол ще достигне своя пик. Държавните субсидии и технологичният напредък убеждават все повече шофьори да преминат към автомобил с нулеви емисии, което има положително въздействие върху глобалните емисии в транспортния сектор.

Международната агенция по енергетика (МАЕ), която е базирана в Париж и обединява 29 индустриализирани държави, прогнозира, че световното потребление на петрол ще отбележи своя връх в края на това десетилетие, когато ще достигне 103 млн. барела дневно.

„Пробивът се дължи на обществената подкрепа за преминаването към електромобили, тъй като това значително намали търсенето на петрол от транспортния сектор, който беше основният двигател за нарастването на глобалното търсене на петрол“, каза Апостолос Петропулос, експерт в МАЕ.

 

Петролът е все по-малко необходим

В потвърждение идват и изявленията на петролния гигант BP, който изпревари прогнозите си за световния пик на търсенето на конвенционални горива, както и на правителствата на САЩ и Китай – двете най-големите потребителки на петрол в света, които преразгледаха надолу прогнозите си за вътрешното потребление.

Според МАЕ транспортът е отговорен за около 60% от световното търсене на петрол, като само на САЩ се падат около 10%. Електрическите превозни средства ще "отрежат" около 5 млн. барела на ден от световното търсене на петрол до 2030 г.

 

Нарастването трябва да става все по-бързо

Глобалните продажби на електромобили сега са около 13% от всички продажби на превозни средства и вероятно ще нараснат до 40-45% до края на десетилетието. Това става, благодарение на комбинация от все по-строги стандарти за ефективност и субсидии, въведени от различни правителства след Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5oС, спрямо прединдустриалните температури.

Но МАЕ заяви също така, че продажбите на електрически возила ще трябва да бъдат още по-големи - от порядъка на 70% от пазара до 2030 г., за да се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничаване на затоплянето. И тази цел не е лесна за постигане.

През последните седмици производителите на електромобили, включително General Motors, Ford и Stellantis, забавиха или изоставиха планове за увеличаване на производството поради нарастващите разходи за труд и признаците, че нарастващите лихвени проценти забавят растежа в САЩ. В дългосрочен план обаче намаляващата цена на батериите за електромобили прави някои изследователи оптимисти.

 

Китай ще води прехода

Според експерти от индустрията степента на навлизане на електрически превозни средства до голяма степен ще зависи от цените и наличността на станции за зареждане. Китай е напред и на двата фронта. Според агенцията за анализи на автомобилната индустрия JATO Dynamics, в средата на 2023 г. една електрическа кола в Китай е струвала средно 31 165 евро. Най-евтиният електрически автомобил там е с 8% по-евтин от най-евтиния бензинов еквивалент на автомобил. Това се дължи на огромните държавни субсидии и щедрата наличност на суровини, които са от решаващо значение за производството на автомобили, задвижвани от батерии.

Електрическите возила са около 1/4 от китайския пазар и се очаква азиатската страна да предизвика глобален ръст. В САЩ, от друга страна, средната цена на електромобил е над $53 000 (според изследователската компания Kelley Blue Book), което е с около $5000 повече от бензинова кола.

САЩ изостават от Китай и що се отнася до общия брой обществени станции за зареждане. Институтът по електрификация установи, че в САЩ има около 52 000 такива, в Европа около 400 000 и в Китай около 1,2 милиона.

Въпреки това, според MAE, електрическите превозни средства се очаква да достигнат 50% от новите регистрации в САЩ до 2030 г., тъй като шофьорите са привлечени от подобрената технология, падащите цени и перспективата за избягване на нестабилността на цените на бензиностанциите. И докато изборите в САЩ догодина може да улеснят или попречат на промяната, тя изглежда вече е започнала и е на път да се осъществи.

Още по темата