Медия без
политическа реклама

Mercedes-Benz признава провала на плана за електрификация

Компанията промени стратегията си, тъй като търсенето на електромобили е значително под очакванията

26 Февр. 2024АЛЕКС МИЛЕВ
Mercedes-Benz
Автомобилният гигант от Щутгарт вече планира хибридите и електомобилите да съставляват до 50% от продажбите, но само когато пазарните условия го позволяват.

Водещият автомобилен производител Mercedes-Benz призна провала на своя всеобхватен план за електрификация и разкри нова стратегия, която включва преразглеждане на гамата му от бензинови модели. Главният изпълнителен директор на германската компания - Ола Калениус, се обърна към инвеститорите с изявление относно промените, които се отклоняват от предишния план Ambition 2039. Той посочи, че преходът към електрически превозни средства ще се забави с най-малко 5 г. поради по-ниското от очакваното търсене на електромобили.

Представители на Mercedes-Benz подчертаха, че търсенето на електрически коли е значително под очакванията, което кара компанията да преразгледа стратегията си по отношение на изоставянето на двигателите с вътрешно горене. По-рано обявената стратегия Ambition 2039, която включваше пълен преход към електричество, е преразгледана. Сега производителят от Щутгарт планира хибридите и електромобилите да съставляват до 50% от продажбите, но само когато пазарните условия го позволяват.

Калениус подчерта, че Mercedes-Benz е готов да отговори на различни нужди на клиентите през следващото десетилетие, включително необходимостта от автомобили с двигатели с вътрешно горене. Той отбеляза, че бензиновите модели остават крайъгълният камък в структурата на приходите на компанията и ще минат много години, преди да се постигне паритет на разходите между превозните средства с ДВГ и електрическите превозни средства.

Плановете за обновяване на гамата бензинови автомобили на Mercedes-Benz предизвикаха ентусиазирана реакция от страна на инвеститорите, което доведе до покачване на акциите на компанията с 5,9%.